Albert Pont assegura que cap estat podria vetar l’adhesió de Catalunya a la Unió Europea

El programa ‘Pros i contres’ d’aquest dimecres també va convidar a Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis i expert en Dret Internacional i successió d’estats. Pont va parlar de dos temes cabdals del debat sobre una Catalunya independent. Per una banda va assegurar que el deute amb l’estat espanyol no és equitatiu assegurant que “d’entrada, mentre Espanya no vulgui reconèixer la independència de Catalunya no ens pot transmetre el deute de Catalunya perquè la simple transmissió de deute d’una Catalunya autoproclamada independent implica el reconeixement d’aquesta independència”. Pont ha puntualitzat que si es dóna aquesta situació aconsella al govern català “no acceptar ser equitatius” i no assumir el deute segons el pes específic que Catalunya té a l’estat espanyol perquè “Espanya tampoc ha estat mai equitativa amb nosaltres”.
En referència a la possibilitat que una Catalunya independent quedi exclosa de la Unió Europea, el tècnic en Dret Internacional i en successió d’estats afirma que “Catalunya no ha d’entrar a la UE a través de l’article 49 sinó a través de la negociació bilateral amb la Unió Europea” i assegura que “aquí no hi ha drets de veto possibles perquè la UE està dotada de personalitat jurídica pròpia, i això és vàlid també per altres organismes internacionals”.

 

Notícies relacionades:
Lluís Llach, Albert Pont i Les Anxovetes, al primer programa del ‘Pros i Contres’
Lluís Llach: “A Madrid no entenen que aquest moviment no el mena ni el mana ningú”

x