Un estudi revela que algunes poblacions de cranc de riu de la Garrotxa i comarques veïnes són resistents a la malaltia del cranc roig americà

Aquest matí han començat a Olot les Jornades estatals sobre Conservació del Cranc de Riu autòcton. L’objectiu de les jornades són les de presentar i debatre interessants estudis sobre la conservació d’aquesta espècie autòctona. Aquest dilluns a la tarda es dona a conèixer la descoberta de certes poblacions resistents al fong que ha reduït el nombre de crancs als rius de Catalunya.

Les Jornades estatals sobre conservació del Cranc de Riu Autòcton han començat avui a 2/4 de 10 del matí a la sala El Torín d’Olot i s’allargaran fins demà, quan l’esdeveniment donarà el relleu al simposi internacional sobre la matèria, que començarà dimecres. A les jornades estatals hi participen 104 científics, investigadors, tècnics i gestors, que seguiran un total de 18 ponències. És la primera vegada que la capital de la Garrotxa acull aquest tipus d’esdeveniment, que organitzen els consorcis de l’Estany i del Ter conjuntament amb la Generalitat i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. No és una casualitat. Olot compta amb el principal centre de reproducció del cranc de riu autòcton a Catalunya i un dels referents de la península ibèrica.

El gran risc per a la població del cranc de riu autòcton és l’afanomicosi, una malaltia infecciosa relacionada amb un fong que ha portat fins als rius catalans una espècie invasora: el cranc roig americà. En aquest sentit, les capçaleres abruptes dels rius de la Garrotxa també són estratègiques per la seguretat dels nuclis repoblats.

Aquesta tarda es presentarà un estudi que ha descobert que algunes poblacions de cranc autòcton de la Garrotxa i les comarques veïnes que són resistents a la malaltia. La descoberta obre la porta a una nova esperança per aconseguir nous èxits en la conservació del cranc de riu autòcton, tot i que encara s’hi mantenen moltes incògnites, sobre el nivell de resistència que aquestes poblacions presenten contra la malaltia o la possibilitat de traslladar aquesta resistència a altres exemplars del cranc de potes blanques a nivell mundial.

 

Notícies relacionades:
Olot acollirà unes jornades nacionals i un simposi internacional europeu sobre la conservació del cranc de riu
Olot es reivindica com a ciutat acollidora de congressos i seminaris de petit format amb 2.300 visitants i 35.000 euros al 2014
Neixen més de 5.000 cries de cranc de riu que serviran per repoblar els rius Fluvià, Ter i Muga