Les poblacions de cranc de riu autòcton de la Muga i de Falgars són els que presenten resistència al fong portat pel cranc roig americà

Les poblacions de cranc de riu autòcton de la Muga, a l’Alt Empordà, i Falgars, a la Garrotxa, són les que han demostrat una major resistència al fong vinculat al cranc roig americà. La descoberta permetrà conèixer l’origen de la resistència per poder practicar millores genètiques. Les conclusions de l’estudi s’han donat a conèixer a les jornades estatals del cranc de riu celebrades a Olot.

La malaltia infecciosa de l’afanomicosi associada a un fong que va arribar juntament amb l’espècie invasora del cranc roig americà ha fet minvar greument la població del cranc de riu autòcton des de la dècada dels 80. Els exemplars que contrauen la malaltia moren irremeiablement als pocs dies. Fins ara. Els investigadors del Real Jardín Botánico del CSIC han descobert que hi ha dues poblacions de crancs autòctons que s’han demostrat resistents a la malura. Són, d’una banda, els exemplars procedents de la Muga, a l’Alt Empordà, diferents a la resta de crancs autòctons de la Península Ibèrica, resistents en un 100% a la malaltia, i també els exemplars de Falgars, a la Garrotxa. Aquests últims no són tan resistents com els de la Muga, però durant els estudis dos o tres exemplars dels 30 amb què es va experimentar també van sobreviure al fong. La descoberta permetrà conèixer l’origen de la mutació que permet a aquestes poblacions sobreviure a la infecció.

L’equip d’investigadors del Real Jardín Botánico del CSIC, a Madrid, ha fet aquests descobriments gràcies a l’estreta col·laboració amb els tècnics del centre de reproducció del Molí de les Fonts d’Olot. El següent pas serà iniciar la pràctica de millores genètiques en una piscifactoria. Les autoritats competents hauran de decidir ara si confien aquesta tasca al centre de reproducció olotí. Les jornades estatals sobre la conservació del cranc de riu autòcton han arribat a la seva fi aquest migdia, i donaran pas demà al simposi internacional sobre la matèria.

 

Notícies relacionades:
Un estudi revela que algunes poblacions de cranc de riu de la Garrotxa i comarques veïnes són resistents a la malaltia del cranc roig americà
Olot acollirà unes jornades nacionals i un simposi internacional europeu sobre la conservació del cranc de riu
Neixen més de 5.000 cries de cranc de riu que serviran per repoblar els rius Fluvià, Ter i Muga