El cas del jove garrotxí Santi Roca accentua el problema de la fuga de talents

El garrotxí Santi Roca no és l’únic cas d’un jove garrotxí que s’ha vist obligat a marxar de la comarca i de Catalunya per buscar feina però és el més recent. Aquest dimecres a la tarda ha agafat un avió que l’ha traslladat fins a Jerusalem, on a partir del dia 15 d’octubre treballarà d’investigador per la Universitat Hebrea. Un cas més de la fuga de talents que està patint el país i que s’ha accentuat amb la crisi.

En Santi és doctor en Física i després de molt buscar feina per tot Espanya les ofertes que li havien arribat no satisfeien el seu desig marcar-se un objectiu a llarg termini. Just abans de marxar cap a Israel el jove garrotxí ha estat entrevistat al programa ‘Pros i Contres‘ d’OLOT TELEVISIÓ. Des del seu punt de vista part del problema rau en el fet que a Espanya “la innovació i la investigació com llençar els diners, fins i tot el alguns ministres. Els investigadors que vulguem tirar endavant, hem de marxar”. Aquesta reflexió va més enllà i en Santi Roca parla d’un buit important en el sistema educatiu provocat, des del seu punt de vista, “amb molt pocs anys, quan hi ha un mínim canvi de govern, també canvia l’educació. Mai s’ha donat temps perquè el sistema educatiu que s’ha posat sobre la taula doni els seus fruits. Què provoca això? Primer que els professors que han de donar els coneixements als alumnes naveguin completament perquè els hi estan canviant la manera de fer”. Roca ha conclòs explicant que aquesta situació provoca que “molts alumnes t’arriben a la universitat amb nivells molt diferents”.