El Projecte Life Taxus realitza treballs de conservació en les tres teixedes del Massís de les Salines, a l’Alta Garrotxa

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha millorat les teixedes de 14,5 hectàrees de l’Alta Garrotxa – el Massís de les Salines. Ha actuat sobre les afectacions de 400 teixos, n’ha replantat molts més, i ha talat un miler d’arbres per facilitar el seu creixement. El projecte continuarà encara durant l’any vinent. En les actuacions hi ha treballat una desena de treballadors del servei de jardineria de la cooperativa la Fageda.

Des del 2012 en el marc del projecte Life Taxus de la Unió Europea s’estan realitzant treballs de conservació del teix i les teixedes de tot Catalunya. En total de les més de les 275 hectàrees de teixos del país se n’estan tractant 61 hectàrees, 14’5 d’elles de la Garrotxa.

En els treballs de restauració ecològica de les teixedes que es duen a terme des de fa tres anys ja s’ha actuat en 8.000 arbres de tot el país i 400 de la comarca de les teixedes de l’Alta Garrotxa que estaven malmesos. I a la comarca s’han talat un miler de peus per facilitar el creixement dels teixos.

També s’han dut a terme tasques de prevenció d’incendis, s’han instal·lat tancats d’exclusió de bestiar als perímetres de les teixedes i s’ha reforçat les teixedes amb la plantació de teixos i altres espècies vegetals de l’entorn.

Tots aquests treballs de conservació a l’Alta Garrotxa els ha dut a terme el Servei de Jardineria de la Cooperativa La Fageda. En total han estat una desena de treballadors d’aquest organisme, vuit d’ells amb certificat de discapacitat, els que han realitzat aquestes tasques. Un fet que ha suposat un repte per a totes les persones implicades al projecte.

Aquest és un projecte que finança en un 75% la Unió Europea i en el que hi ha destinat més d’un milió d’euros. El Life Taxus acabarà el novembre de l’any que ve.

 

Notícies relacionades:
L’Alta Garrotxa vol donar a conèixer les teixedes i la importància de la seva conservació a través d’una exposició itinerant que ha donat el tret de sortida a Sant Joan les Fonts
El Consorci de l’Alta Garrotxa emprèn un projecte de control d’una espècie d’arbre invasora i un altre programa per preservar el desenvolupament de les millors teixedes