Els productors consideren desproporcionat comparar la carn processada amb el tabac

La Garrotxa és una comarca amb nombrosos productors de carn processada, que veuen ara com la Organització Mundial de la Salut cataloga els seus productes com a carcinògena. Els productors demanen tranquil·litat als consumidors, i consideren que comparar la carn amb el tabac és desproporcionat.

A la Plaça Mercat hi conviuen en pocs metres diverses carnisseries, on la carn processada té una importància destacada en els seus aparadors. Embotits, salsitxes, botifarres o pinxos són diversos exemples dels productes que l’estudi de la Organització Mundial de la Salut assenyala com a cancerígens. Segons el productor i president dels Placers de la Plaça Mercat d’Olot, Jordi Vilarrasa, comparar la carn processada amb el tabac, les begudes alcohòliques o el plutoni és un error.

Vilarrasa també espera que l’estudi no afecti els hàbits dels consumidors, perquè considera que la carn processada dels productors garrotxins s’elabora de forma natural i en gran part a la vista dels compradors, sense afegir conservants més enllà de la sal i el pebre.

L’estudi de la OMS assenyala que l’excés de consum de carn processada pot portar a tenir més possibilitats de patir càncer de còlon; segons els càlculs hi podria haver 35.000 morts a l’any de càncer derivats del consum de carn processada, mentre que del tabac es calcula que es moren un milió de persones en el mateix període.

 

Notícies relacionades:
– Joan Agustí, expert en Salut de Les Notícies: “La probabilitat de patir càncer depèn de la quantitat de carn que es menja i de la genètica”

x