L’astrofísic garrotxí Santi Roca investiga sobre l’origen de l’univers a Jerusalem, on s’ha rebaixat el conflicte entre jueus i palestins

El jove astrofísic garrotxí Santi Roca viu des de fa algunes setmanes a Jerusalem per motius de feina. La seva arribada a Israel va coincidir amb una creixent escalada del conflicte entre jueus i palestins, que alguns van veure com l’inici d’una tercera intifada. Les Notícies d’OLOT TELEVISIÓ han pogut entrevistar Santi Roca aquest dijous a través de videoconferència. El jove científic, natural de la Vall d’en Bas, ha explicat com va viure els primers dies a la ciutat, on acabava d’esclatar una nova escalada de violència a la banda est de la ciutat. El campus on Roca realitza les seves investigacions es troba a la banda oest. És per això que el jove no ha presenciat cap episodi violent, tot i que explica que ha estat testimoni d’una major presència la policia i de l’exèrcit i que ha augmentat la sensació d’inseguretat per part de la comunitat jueva.

Des de la universitat s’ha recomanat als científics procedents d’altres països que es registrin en les respectives ambaixades per qüestions de prevenció i seguretat. Així ho explica Roca, que tot i així assegura que no se’ls ha demanat que prenguin més mesures, ja que en l’última setmana la tensió s’ha rebaixat. “Ara mateix els atacs que estan havent-hi són a la franja de Gaza, que ens queda bastant lluny d’aquí”, ha confirmat. El garrotxí està portant a terme amb total normalitat les seves investigacions a Jerusalem. En aquests moments, està treballant en un projecte de simulador per ordinador de sistemes galàctics propers a l’origen de l’univers per tractar d’entendre’l.

 

Notícies relacionades:
– El cas del jove garrotxí Santi Roca accentua el problema de la fuga de talents

x