Es descobreix un nou cràter en forma de ferradura al volcà Montsacopa

Llorenç Planagumà i Xavier de Bolòs, geòlegs olotins, han descobert un nou cràter al volcà Montsacopa d’Olot. El seu origen es troba en la primera erupció del volcà, mentre que el cràter circular, el més conegut, va formar-se posteriorment, en una erupció molt més forta.

El Montsacopa té dos cràters. Aquesta és la descoberta dels geòlegs garrotxins Xavier de Bolòs i Llorenç Planagumà. En la tesi doctoral del primer, ja en donava indicis i els treballs d’habilitació de camins al volcà que s’han fet darrerament han permès confirmar-ho.

El cràter, en forma de ferradura, es troba al camí al capdamunt del volcà, en una zona on hi ha horts i la greda és vermella. Això és un indicatiu de cràter, però la llunyania a l’únic que fins ara es coneixia, va fer sospitar.

També la inclinació del volcà, menys pronunciada en aquesta zona, la petita depressió que fa i la falla que s’hi ha identificat, han portat a descobrir que aquest va ser el primer cràter del Montsacopa i que posteriorment, en una erupció molt més potent, es va originar el cràter circular d’aquest volcà olotí.

 

Notícies relacionades:
– La combinació dels paràmetres de sismicitat, deformació del terreny i gasos és la més efectiva per predir erupcions volcàniques
– La part central de la Garrotxa, entre Olot i Santa Pau, és la zona amb més perillositat volcànica de la comarca