Els apicultors gironins descobreixen un nou mètode d’alta efectivitat contra les vespes asiàtiques

Els apicultors gironins han descobert un mètode que aplicat sobre les vespes asiàtiques debilita i elimina tots els exemplars que es troben en el niu. Consisteix a atrapar algunes vespes vives, treure’ls-hi les potes de darrere i impregnar-les amb un insecticida que escampen dins del niu. El sistema, aplicat a Corea en altres insectes, s’ha provat amb alta efectivitat en un vesper trobat a les Planes d’Hostoles. Apicultors de l’Estat i de França ja l’estan reclamant.

El sistema consisteix a atrapar algunes vespes vives, treure’ls les potes de darrere i impregnar-les amb insecticida en pols. Quan entren al niu, escampen l’insecticida entre els altres exemplars. Aquest dilluns al niu encara hi havia algunes vespes debilitades, que acabaran morint irremediablement. La idea d’aquest sistema la va donar un soci de l’entitat que va veure un vídeo provinent de Corea on s’explicava una tècnica similar que l’utilitzaven per combatre altres espècies, i van decidir aplicar-la a la vespa velutina. De moment, només s’ha fet una prova pilot i encara falta perfeccionar el sistema, veure quins insecticides són els més eficients o quins tenen menys conseqüències pel que fa a l’entorn natural i produeixen menys efectes negatius per altres espècies. L’objectiu és que els apicultors puguin aplicar aquest mètode a dos quilòmetres de distància de qualsevol niu. El descobriment arriba en un moment clau, quan s’està fent cada cop més palès l’augment de la població d’aquesta vespa invasora a Catalunya, que es concentra principalment a la Garrotxa.

Els danys aquest any han estat importants. Des del passat gener, els Apicultors Gironins Associats han localitzat i destruït 41 nius de vespa velutina a les comarques gironines, una xifra quatre vegades superior a la de l’any passat. En aquests moments, les vespes ja busquen passar l’hivern sota terra. La descoberta dóna esperances al col·lectiu de cares a la propera temporada, per tal d’evitar que les vespes arribin a devorar les poblacions d’abelles i es pugui produir mel sense incidents.

El nou sistema és revolucionari i podrà ajudar els apicultors de França i la resta de l’Estat espanyol que porten anys lluitant contra les vespes asiàtiques sense èxit. Els apicultors gironins compartiran la descoberta a través de la seva pàgina web. Diversos col·lectius d’apicultors ja s’han posat en contacte amb l’associació gironina per conèixer més sobre el mètode.

 

Notícies relacionades:
– Troben dos ruscs de vespa asiàtica al jardí d’un mas de Santa Pau
Retiren un rusc de vespa asiàtica a Sant Joan les Fonts, el tercer a la Garrotxa en el que va d’estiu