La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) no s’aplicarà de moment

La llei que ara no se sap quan s’aplicarà treia als ajuntaments la possibilitat de destinar recursos en l’àmbit dels serveis socials, l’educació i la salut. En els casos dels municipis de menys de 20.000 habitants, també es limitava la capacitat dels consistoris sobre els serveis urbans com l’enllumenat, la recollida de residus, l’abastiment d’aigua o el clavegueram.

A Catalunya, algunes capitals de comarca i molts municipis de dimensió mitjana, veien clarament amenaçats alguns dels servis que ara presten als ciutadans. Es tracta de serveis socials, l’atenció primària en matèria de salut i les competències en educació, com ara les escoles bressol. El ministeri d’Hisenda aclareix que les autonomies no assumiran competències locals fins que no hi hagi un nou sistema de finançament. La llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local divideix les competències municipals entre pròpies, com ara urbanisme i policia local, delegades, les que passen a mans de l’estat o les comunitats autònomes i les impròpies, és a dir, sanitat, educació o serveis socials.

 

Notícies relacionades:
– L’Ajuntament d’Olot veu lògica la rectificació de l’Estat per no treure competències locals en matèria de serveis socials