La quarta edició del Festival Lluèrnia omple el nucli antic d’Olot de foc i llum

La quarta edició del Lluèrnia, el festival del foc i la llum, ha estat més multitudinària que mai. El centre d’Olot s’ha omplert de garrotxins i turistes per visitar les gairebé 60 instal·lacions que estaven distribuïdes per tot el nucli antic.

Lluèrnia ha triomfat. Milers de persones van passar el vespre al centre d’Olot per veure les variades instal·lacions que han canviat aquest dissabte a la nit la fesomia de la ciutat per una estona.

Entre les instal·lacions més destacades, dues ‘made in la Garrotxa’, estretament relacionades amb els volcans. Una, de dimensions descomunals, ‘Cràter’, de Xavier Bayona, director artístic del festival, que ha cobert el cràter del Montsacopa amb 12 quilòmetres de cintes plàstiques. Amb focus i canons de fum a sota, de nit, la instal·lació ha simulat l’activitat del volcà. I del cràter, als ‘Camins de Lava’, ideats per Pim Pam Pum Foc!. Han servit més de 1.500 quilos de carbó per simular un riu de lava que baixava des de les escales del Montsacopa fins la plaça Campdenmàs.

Però no tot ha estat volcànic. El Firal ha estat el ‘Broadway’ particular olotí, amb obres de centenars de nens i nenes de diverses escoles de la Garrotxa, que han posat en caixes de llum la seva petita obra artística. Els Xerrics també han participat del Lluèrnia. Han aixecat dos pilars i un castell al Firalet cap al vespre, amb la dificultat del terreny i de la falta de llum, per generar un bon espectacle. Àngel Rigall s’ha fet perdonar pel dimoni (instal·lació: ‘Que el dimoni em perdoni’), i n’ha elaborat un durant tot el vespre amb un material poc habitual: la cera. I, lògicament, al Festival Lluèrnia no ha faltat l’Hort de la Llum. Jordi Hidalgo, l’hortolà d’enguany, ha volgut simular els horts reals, els hivernacles, que produeixen vegetals en massa per al consum humà. Hidalgo ha criticat, així, la massificació en el conreu i l’agricultura.

 

Notícies relacionades:
– Una instal·lació conjunta de Quim Domene i Norbe Fernández dóna el tret de sortida a La Fumarola
– El Lluèrnia amplia una setmana la seva programació, amb Jordi Hidalgo com a Hortolà de la Llum 2015
– El festival del foc i de la llum Lluèrnia es celebrarà el 7 de novembre