La Xarxa Espavilada de Climatització d’Olot es completarà al primer trimestre del 2016 i preveu ampliar-se a d’altres edificis

La primera fase de la Xarxa Espavilada de Calor i de Fred d’Olot estarà en funcionament al primer trimestre del 2016. Les noves calderes que s’insal·laran ampliaran la climatització de la Plaça Mercat a l’edifici de l’antic hospital i l’Hospici d’Olot. L’alcalde d’Olot també ha confirmat que la xarxa podrà ampliar-se molt probablement fins al Casal de la Gent Gran i l’edifici de Can Montsà.

La Xarxa Espavilada de Calor i de Fred d’Olot ja funciona a la Plaça Mercat d’Olot. El sistema de climatització respectuós amb el medi ambient ja ha dotat de fred el mercat municipal a través dels pous de geotèrmia durant l’estiu. La calor l’aporten les antigues calderes de l’edifici de l’antic hospital. El desplegament de la Xarxa Espavilada s’ha retardat lleugerament a causa d’esculls infraestructurals que s’han anat trobant a l’edifici de l’antic hospital, però segueix sobre els terminis fixats. En pocs dies, les antigues calderes de l’hospital seran substituïdes per noves calderes de gas natural, i es preveu que en dos mesos comenci a funcionar la caldera de biomassa. La previsió és que durant el primer trimestre del 2016 la Xarxa Espavilada de Calor i de fred climatitzi, a més de la Plaça Mercat, l’edifici de l’antic hospital i l’Hospici d’Olot. El director del Consorci de Medi Ambient ha volgut tranquil·litzar la població sobre les emissions de la caldera de biomassa que s’instal·larà a la sala de màquines de l’edifici de l’antic hospital. L’alcalde d’Olot també ha confirmat aquest matí que la xarxa podrà ampliar-se molt probablement fins al Casal de la Gent Gran i l’edifici de Can Montsà. L’Ajuntament ja compta amb una subvenció de la Diputació de Girona de 60.000 euros i li falten 40.000 euros més per possible l’ampliació.

La Xarxa Espavilada de Calor i de Fred d’Olot es mostrarà a la ciutadania a través de l’anomenada sala de les energies, que aquests dies s’està habilitant a l’edifici de l’antic hospital. Es calcula que a la primavera del 2016 estarà acabada i serà visible des del carrer Mulleras.

L’alcalde d’Olot i el director del Consorci de Medi Ambient han anunciat les novetats sobre la Xarxa Espavilada de Calor i de Fred minuts abans de la celebració de la jornada sobre eficiència energètica en l’adaptació al canvi climàtic, que s’ha celebrat aquest matí a la ciutat de forma prèvia a la celebració de la cimera a París. La jornada ha anat acompanyada de la instal·lació d’una exposició urbana amb exemples d’eficiència energètica reals d’Olot, entre els quals es troba la Xarxa Espavilada i les experiències a l’Institut la Garrotxa.

L’Ajuntament d’Olot, amb la col·laboració de les empreses de l’anomenada Locomotora Energètica de la Garrotxa, formada per Bassols Energia, Wattia i LC Paper, han organitzat al Casal Marià una Jornada sobre la importància de l’eficiència energètica em l’adaptació al canvi climàtic. L’objectiu ha estat contribuir des de la Garrotxa a la difusió de la cimera del clima. Hi han participat personalitats com Elvira Carles Brescolí, directora de la Fundació Empresa i Clima, entitat observer de Nacions Unides, o Jérémie Fosse, director del Global Eco Forum. La majoria seran presents a la cimera que se celebrarà a París. Les ponències han començat després d’un minut de silenci en suport a la capital de França, víctima dels atemptats terroristes del passat divendres. A les jornades també ha participat el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, Francesc Canalias, que ha presentat el Pla d’Adaptació als Impactes del Canvi Climàtic a la Garrotxa.

Fora del Casal Marià, s’ha instal·lat una exposició que mostra iniciatives públiques i privades realitzades a l’entorn de mesures d’adaptació i mitigació del canvi climàtic. Entre les accions recollides en els plafons informatius hi ha l’experiència concreta d’Olot amb el Projecte de la Xarxa Espavilada de Climatització o el cas de l’Institut la Garrotxa. Olot és una de les ciutats que tindrà instal·lada l’exposició previament a la celebració de la cimera del clima, juntamente amb Barcelona i Sabadell. Es podrà visitar fins al 29 de novembre.

 

Notícies relacionades:
– Olot guanya el premi a la ‘Ciutat de l’any en bombes de calor geotèrmiques’ pel projecte de l”Illa energètica’
– Gas Natural Fenosa, l’empresa olotina Wattia Innova i l’Ajuntament posen en marxa l’illa energètica al centre d’Olot, un projecte sostenible pioner a Espanya

x