Besalú i altres quatre pobles impulsen la creació d’una xarxa de municipis del Ferro dels Pirineus Catalans

Campdevànol ha acollit aquest dilluns la primera trobada de municipis del Ferro dels Pirineus Catalans amb la participació dels ajuntaments d’Alins (Pallars Sobirà), Alpens (Osona), Besalú (Garrotxa) i també de la banda de la Catalunya del Nord, com és Arles sur Tech (Vallespir) i Taurinyà (Conflent). Els ajuntaments de Sem (Ariège) i Massana (Andorra) també hi estan interessats però no han pogut assistir a la trobada. Segons ha explicat l’alcalde de Campdevànol, Joan Manso, el principal objectiu és aconseguir ajuts europeus per poder crear una xarxa de municipis vinculats amb el ferro i disposar de recursos per fer activitats i l’intercanvi de projectes. Així mateix, també es vol obtenir finançament per destinar-ho a obra pública, és a dir, “posar en valor equipaments dels diferents municipis per poder fer després rutes del ferro”.

Can Llaudes acull la mostra de peces del ferro de la 20a Fira besaluenca

El total de municipis que volen formar part de la xarxa són Campdevànol (Ripollès), Alins (Pallars Sobirà ), Alpens (Osona), Besalú (Garrotxa). De la banda de Catalunya del Nord, hi ha Arles Sur Tech (Vallespir) i Taurinyà (Conflent). Els ajuntaments de Sem (Ariège) i Massana (Andorra) hi estan interessats però no han pogut assistir a la trobada.

La trobada s’ha fet aquest matí al Centre Cívic la Confiança de Campdevànol (Ripollès) on representants de cinc municipis més han avançat amb el projecte de crear una xarxa de pobles del Ferro dels Pirineus Catalans. El primer pas serà elaborar el projecte transfronterer per aspirar a un ajut europeu –un Interreg- segons ha explicat l’alcalde de Campdevànol, Joan Manso, per poder tirar endavant la xarxa. “La majoria som pobles petits i necessitem els diners per fer aquest intercanvi”, ha afirmat Manso.

La idea és optar a l’ajut de cara a l’any vinent. Els altres dos grans objectius de la xarxa serien aconseguir finançament per dur a terme activitats –fires i intercanvis- i també per destinar-ho a equipaments públics que estiguin relacionats amb la indústria o la tradició del ferro. Cada municipi haurà de decidir la inversió que necessitaria. Entre els municipis interessats en el projecte hi ha Arles Sur Tech de la Catalunya del Nord. El seu alcalde, René Bantoure, ha explicat que tenen unes mines tancades des del 1986 que s’estan degradant. “La idea seria poder tornar a refer el teulat i deixar-ho bé perquè la gent vingui”, ha dit.

Per la seva banda, la regidora de Cultura d’Alins (Pallars Sobirà), Georgina Casimiro, afirmava que estan molt interessats en aquest projecte perquè permetrà “donar una oportunitat” als pobles que tenen un passat amb el ferro. En el cas d’aquest municipi, explica que la fira del Ferro, que ja porta 5 edicions, té cada vegada més ressò. Ha destacat també una trobada internacional que es va fer a aquest poble amb més de 70 forjadors d’arreu del món.

Manso també ha explicat que aquesta xarxa neix de l’experiència d’altres projectes transfronterers que s’han fet al territori. En el cas de Campdevànol, per exemple, està agermanat amb Arles Sur Tech amb qui organitza el Fòrum Transfronterer del Metall, juntament amb altres organismes.