La Garrotxa registra temperatures excepcionalment baixes i espera l’arribada de fortes ventades

Aquest dimecres l’observatori de Mieres va registrar una temperatura mínima rècord de -9.5ºC, la mínima més baixa en un mes de Novembre des que es tenen dades. L’anterior dada més baixa era de -7ºC  i va ser registrada el 27 de novembre del 21010. Davant l’excepcionalitat de les dades, OLOT TELEVISIÓ ha contactat amb el meteoròleg Roger Solé per detallar-ne l’explicació. Solé ha confirmat a Les Notícies que les temperatures registrades durant les últimes hores són “excepcionalment baixes” per tractar-se de la tardor, i ha destacat altres dades com els -5 i -7ºC registrats a la Vall d’Hostoles, la Vall de Bianya, Castellfollit de la Roca o la Vall d’en Bas.


Tenint en compte aquestes temperatures, Roger Solé afirma que es pot parlar de fred polar, ja que la Garrotxa ha tingut una irrupció d’aire fred més pròpia de la candelera, entre el gener i el febrer. El meteoròleg ha posat com a exemple diverses imatges, com per exemple el firal de Sant Feliu de Pallerols, a través d’una fotografia enviada per Maria Carme Claparols, o la Vall d’en Bas, en una imatge enviada per Cristina Bueno, en què es veuen els efectes de les baixes temperatures sobre la vegetació.

Solé ha explicat que mentre que en el període del 5 al 19 de novembre hi ha hagut registres de 25 i 26 graus, aquests últims dies les màximes han estat d’entre 10 i 12 graus, la meitat que durant els primers dies. El metereòleg ha explicat que els fenòmens tendeixen a extremar-se i les estacions de l’any a desdibuixar-se, la qual cosa provoca un temps molt més contrastat i una variabilitat més elevada.En aquest sentit, Solé ha explicat que els models estacionals i les mitjanes mensuals amaguen la realitat fragmentada durant els dies.

Sobre les previsions de les properes hores, Roger Solé ha advertit que per aquest dijous s’espera vent extremadament fort i violent, amb ratxes que poden arribar als 100 km/h, un episodi comparable als viscuts els passats 26 Gener o 5 Febrer d’aquest any. Solé ha explicat que el cap de setmana les fortes ratxes de vent desapareixeran, tot i que continuarà el fred.