L’Associació Cultural d’Amics de l’Església de Sant Esteve busca finançament per preservar-ne i divulgar-ne el patrimoni cultural

El patrimoni de l’església de Sant Esteve d’Olot és excepcional. El Greco que conté dins dels seus murs n’és només un exemple. A l’inici de l’informatiu sentíem la historiadora Carme Grau dir que gairebé es podria dir que Sant Esteve té un patrimoni de catedral. Per preservar aquest patrimoni, i sobretot per obrir-lo als ciutadans d’Olot i la Garrotxa, fa un any es va constituir l’Associació Cultural d’Amics de l’Església de Sant Esteve i del Santuari del Tura. La seva junta n’ha elaborat uns projectes museogràfic i pedagògic, i ara s’ha posat a treballar per trobar-ne el finançament.

La junta de l’Associació Cultural d’Amics de l’Església de Sant Esteve i el Santuari del Tura està presidida pel rector mossèn Lluís Solà. La formen especialistes en història de l’art, com Joan Sala i Javi Palomo, i historiadors, com Carme Grau o Josep Murlà, gran coneixedor dels secrets de l’església de Sant Esteve. Amb l’objectiu de preservar el patrimoni del temple olotí, d’un gran valor, han dissenyat un projecte museogràfic. L’estudi inclou diverses actuacions a desenvolupar a mig termini, com restaurar el cicle de pintura de Panyó, a la capella del Santíssim, o la neteja i restauració del retaule de Sant Josep.

La primera acció que es va dur a terme va ser la racionalització dels usos extrarreligiosos i la restricció dels usos a aquells que no perjudiquin l’edifici, ni l’exterior ni l’interior. Val a dir que s’hi podran seguir celebrant concerts. El que també ja s’ha portat a terme ha estat el trasllat de les pintures dels set dolors de Maria de l’artista Lluís Carbonell. S’han tret de la Capella dels Dolors, que es troba amb greus problemes d’humitat, i s’han col·locat a nau central. L’acció es va comunicar al fill de Lluís Carbonell, el també pintor Xavier Carbonell, abans de la seva mort.

Paral·lelament al projecte museogràfic, la historiadora Carme Grau ha elaborat un projecte pedagògic, per fomentar la divulgació del patrimoni del temple a la ciutadania. Dins d’aquest àmbit, es volen iniciar cursos de patrimoni de Sant Esteve. Es començarà per un curs sobre l’art barroc. També s’hi volen fer visites guiades als alumnes dels centres educatius, des de cicle inicial fins a Batxillerat. També es volen obrir al públic certs espais del temple de gran valor i que actualment es troben infrautilitzats.

Ara l’associació busca el finançament necessari per dur a terme totes aquestes actuacions, tant públic com privat. A partir del finançament, es marcaran les prioritats. Una de les actuacions prioritàries és la restauració de la façana de l’església. El projecte contempla tornar a ubicar les figures de Sant Esteve, Santa Sabina i Sant Agustí a la façana, però per fer-ho cal abans restaurar la façana. El cost d’aquesta actuació excedeix milió d’euros. Pel que fa a la restauració del cicle de Panyó, el cost per a cada peça varia entre els 15.000 i els 16.000 euros. L’Associació Cultural d’Amics de l’Església de Sant Esteve i el Santuari del Tura esperen que tant les administracions, com el Bisbat com fons privats responguin a la seva crida. La feina de l’entitat acaba de començar.