La relació entre Catalunya i l’Estat s’imposa al debat dels candidats gironins organitzat per les televisions locals

Les possibles solucions al procés sobiranista iniciat a Catalunya van centrar les intervencions dels candidats gironins dels partits amb representació al Congrés al debat organitzat ahir per les televisions locals de Girona que va acollir OLOT TELEVISIÓ. La qüestió catalana va planar per sobre de tots els blocs proposats, també en l’econòmic, on els candidats van coincidir a prioritzar la creació de llocs de treball, tot i que amb diferents propostes.

El debat dels candidats gironins dels partits amb representació a Madrid va començar amb propostes polítiques per a la propera legislatura. Ja des d’un principi es va parlar d e la igualtat d’oportunitats, l’ocupació, l’estat del benestar i la relació entre Catalunya i Espanya, una qüestió que es va abordar de ple en el següent bloc i que ja no abandonaria el debat, entre crítiques i retrets per part de tots els candidats.

La candidata d’Esquerra, Teresa Jordà, va començar assegurant que el seu grup parlamentari “té un bitllet d’anada i de tornada” a Madrid, que situa a 18 mesos vista, quan pensen crear un Estat propi a Catalunya. Jordà assegura que està a favor del diàleg però que el Govern espanyol ha donat “un cop de porta als morros als catalans”. En aquest sentit, el candidat de Democràcia i Llibertat, Jordi Xuclà, ha dit que l’única declaració unilateral l’ha fet fins ara el Govern espanyol “contra el dia a dia dels catalans”, i ha acusat al PP de tapar la boca als prop de dos milions de catalans que van votar per la independència. La candidata popular, Consepció Veray, ha dit que el seu partit no reformarà la Constitució per fer-hi encaixar la independència de Catalunta i que centrar el debat de les eleccions generals en la relació amb Catalunya és un error perquè no deixa avançar. La cap de llista d’Unió a Girona, Montse Surroca, ha defensat que Catalunya aconsegueixi un concert fiscal com al País Basc i Navarra, mentre que el candidat socialista, Marc Lamuà, ha advocat per un Estat plural “amb diferents reconeixements” segons la realitat de cada regió.

En el bloc de política econòmica, els partits van coincidir en la creació de més llocs de treball, tot i que van divergir en quines han de ser les receptes per aconseguir-ho. El PSC promet que derogarà la reforma laboral del Partit Popular, cosa que ha estat rebatuda per la candidata popular, Concepció Veray, que defensa que s’han posat les bases des del Govern per consolidar el creixement i l’ocupació. La candidata d’Esquerra, Teresa Jordà, ha dit que amb l’Estat espanyol no hi ha res a fer-hi. “Cada ciutadà gasta 700 euros en defensa mentre hi ha gent que pateix pobresa energètica”, ha lamentat Jordà. Veray li ha respost que sense defensa no hi ha llibertat. Montse Surroca, d’Unió, ha posat l’accent en les mesures que reverteixin l’augment de l’IVA dels últims anys. Xuclà, de Democràcia i Llibertat, l’ha posat en la necessitat de fer aflorar l’economia submergida i de fer menys pressió fiscal a les petites i mitjanes empreses.

El bloc de polítiques socials va tornar a impregnar-se de la relació entre Catalunya i Espanya. Per a alguns candidats, el procés de desconnexió amb l’Estat és el problema. Per als altres, és la solució. És el cas de Teresa Jordà, cap de llista d’Esquerra, que ha enumerat els greuges socials que segons la seva formació ha deixat el govern del PP a la demarcació de Girona. marc Lamuà, del PSC, ha posat l’accent en les mesures per aconseguir igualtat d’oportunitats a les comarques gironines. Finalment, la candidata d’Unió ha marcat com a proposta important la llibertat de les famílies a escollir escoles públiques o concertades de qualitat.

Les propostes, crítiques i retrets sobre el futur de Catalunya van deixar poc espai per parlar de les accions que es volen portar a terme en l’àmbit estricte de la de les comarques de Girona, propostes que sí havien aparegut amb més força en passades eleccions, quan la situació econòmica permetia més inversions.

 

Notícies relacionades:
– Olot Televisió acull aquest dimarts a la nit el debat dels candidats de Girona al Congrés de Diputats

Deixa un comentari