Les opcions sobiranistes s’imposen a Olot i la Garrotxa el 20D

Les eleccions generals han deixat a la Garrotxa un missatge clar: la comarca segueix apostant per la independència. Seguint la tendència de la demarcació de Girona, tant Democràcia i Llibertat com Esquerra han estat les forces més votades.

ELECCIONS 20D

A Olot, Democràcia i Llibertat, el paraigua en el qual s’aixoplugava CDC en aquestes eleccions generals, ha estat la força més votada, quedant-se a 41 vots dels 5.000. Tot i això, en comparació a les generals del 2011 on Convergència i Unió es presentaven unides, la formació liberal ha disminuït els seus sufragis en un 12%.

Qui ha notat un augment en el número de vots ha estat la segona força, Esquerra Republicana de Catalunya: l’increment del 12 al 25% dels vots els serveix per convertir-se en el segon partit de la capital garrotxina ara mateix.

En tercer lloc encara ha aguantat un Partit dels Socialistes de Catalunya que, en general, ha millorat els resultats que bona part de les enquestes els donaven. A Olot han suportat l’envestida global de Podem, que han rebut tant en l’àmbit estatal com en el català, i a Olot han fregat els 2.000 vots.

Amb només una seixantena de vots menys s’hi ha trobat EnComúPodem, quarta força a la capital garrotxina, en un resultat sorprenent, important gràcies a la nombrosa abstenció global de l’independentisme i també a la bona campanya del partit de Pablo Iglesias.

Amb menys d’un miler de vots s’han quedat les forces més espanyolistes: el Partit Popular ha perdut gairebé la meitat dels vots que havia obtingut en les darreres generals, a 35 del miler de sufragis. I tot el que ha perdut el PP hauria anat directament a Ciutadans: la formació d’Albert Rivera ha aconseguit 870 vots a Olot.

A més, a la capital de la Garrotxa, Unió Democràtica de Catalunya ha confirmat la seva tendència a la baixa. Els seus resultats aquí no han estat millors que els de la resta de Catalunya: només 269 persones els han fet confiança, amb menys d’un 1,8% del vot i confirmant uns resultats poc satisfactoris per als democratacristians que s’instal·len l’extraparlamentarisme i constaten una marcada tendència a la baixa.

Les eleccions generals també han tingut les forces sobiranistes com a clares vencedores a la Garrotxa. La nova coalició de Democràcia i Llibertat ha obtingut 9.500 vots i és la força més votada a la comarca. 2.000 vots menys ha obtingut Esquerra que, tot i així, ha més que doblat el resultat aconseguit el 2011 a la Garrotxa. En tercer lloc ha quedat la coalició de En Comú Podem, que defensa el dret a decidir dels catalans sobre el seu futur polític. El PSC passa a ser la quarta força després de perdre 1.700 vots. Li segueix el PP Català, que també ha perdut vots, més de 800. Ciutadans queda com la sisena força amb poc més de 1.200 vots. Unió, separada de Convergència, n’ha obtingut 500.

Les forces sobiranistes han acaparat la majoria de vots de la Garrotxa, amb el 63%. Democràcia i Llibertat ha aconseguit el 35% dels vots, seguida per Esquerra, amb el 27%. En Comú Podem ha obtingut el suport de l’11% dels electors. PSC, Partit Popular Català, Ciutadans, i Unió sumen el 22% dels vots a la Garrotxa.

La participació a la Garrotxa en aquestes eleccions generals ha estat del 67,53%, gairebé un 4% més que a les eleccions al Congrés del 2011. Si ens fixem en la capital de la comarca, Olot, també ha pujat, 3 punts i mig, del 62,27 del 2011 al 65,82 registrat ahir. Finalment, a Girona, la participació ha estat del 67,39%, i també ha pujat, un 3,77%. Com veuen, valors molt similars de participació a tots els nivells.

 

Notícies relacionades:
– La participació electoral és d’un 35% a Olot en el primer avanç a les 14 hores

x