El gironí Carles Puigdemont és investit 130è president de la Generalitat amb els 62 vots de Junts pel Sí i 8 de la CUP

Carles Puigdemont inicia, doncs, un nou camí com a president de la Generalitat després de deixar el càrrec d’alcalde de Girona. Fregant el límit legal, l’acord a última hora entre Junts pel Sí i la CUP va permetre evitar les eleccions i investir el nou president en un ple totalment atípic, celebrat en diumenge. En el seu discurs al Parlament, Puigdemont va fixar les línies mestres de la seva acció de govern, que ha d’iniciar la ruptura amb Espanya i la constitució del nou estat català.

Carles Puigdemont s’ha compromès a aplicar la declaració independentista que van aprovar Junts pel Sí i la CUP el 9 de novembre passat per tal d’iniciar “el procés de constitució d’un estat independent”. No és moment per a covards, ha dit. Puigdemont ha exposat un programa que reitera el que havia presentat Artur Mas: culminar el procés en la seva fase participativa, ciutadana i associativa; dissenyar definitivament les estructures d’estat necessàries; tramitar la llei de transitorietat jurídica i la llei del procés constituent, i internacionalitzar el procés. I en el seu discurs no podien faltar els agraïments al president Mas. Després de les tensions dels últims 3 mesos, la CUP va fer servir un to conciliador i de cordialitat amb el nou president. Així doncs, amb els 70 vots a favor, 63 en contra i dues abstencions, Carles Puigdemont s’ha convertit en el 130è president de la Generalitat. I després de la votació, paraules d’agraïment i tota una declaració d’intencions: “Intentaré ser digne de les vostres expectatives i les vostres esperances. Moltíssimes gràcies, visca Catalunya lliure!”

Per part dels grups contraris a la investidura, els que van sumar els 63 vots contra la candidatura de Carles Puigdemont, les crítiques van anar ahir des del to més agre de Ciutadans, el Partit Popular i Catalunya Sí que es Pot, al to de rebuig, però de formes més amables, utilitzat pel PSC. Tots els grups parlamentaris no sobiranistes van coincidir en una apreciació, que en la investidura de Carles Puigdemont com a president, ha pesat la por de Convergència Democràtica a una derrota electoral. L’argument va ser compartit per Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es pot i el Partit Popular. La presidenta del grup de Ciutadans, Inés Arrimadas, va titllar Puigdemont de ser un simple recanvi de Mas. El líder del PSC, Miquel Iceta, va deixar clar que el seu partit, si ha de triar, estarà sempre al costat de les mesures que prengui l’Estat per frenar el procés sobiranista. El cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va etzibar a Puigdemont que qui cregui en una agència catalana de protecció social és un somiatruites. I el Partit Popular va intentar impedir el debat d’investidura recorrent a un hipotètic incompliment del reglament parlamentari però la junta de portaveus va tombar la petició del dirigent del PP.

Deixa un comentari