L’abocador de Beuda ja utilitza el nou vas i afronta dues noves actuacions per millorar el tractament dels residus líquids

De les tres actuacions previstes a l’abocador de Beuda, una, la més important, està pràcticament acabada. Es tracta del nou vas d’abocament, que ha d’allargar la vida de l’abocador almenys durant cinc anys més. Falten alguns serrells que es tancaran en els propers dies. L’abocador afronta dues actuacions més per millorar el seu rendiment que és previst que acabin entre el juny i el juliol de l’any vinent. Una d’elles vol aprofitar el biogàs que es genera de la fermentació de materials orgànics per augmentar el tractament de lixiviats, els residus líquids de l’abocador durant els mesos d’hivern.

La instal·lació del nou vas d’abocament a Beuda per allargar la vida de l’abocador almenys durant els pròxims cinc anys, està pràcticament acabada, i de fet, ja s’hi han començat a abocar residus. Els treballs de condicionament de l’abocador han costat 800 mil euros, finançats per l’Agència de Residus de Catalunya. Han comportat la impermeabilització del vas, el drenatge per portar els residus líquids fins a la bassa de tractament, la interconnexió de xemeneies per donar sortida als gasos i la construcció d’una bassa d’acumulació de residus líquids. Amb aquests treballs pràcticament acabats, l’abocador comarcal afronta encara dues actuacions pendents. Una d’elles és la millora del sistema de tractament de lixiviats, els residus líquids generats per l’abocador. Els treballs, que es troben en la primera fase, han d’ampliar la capacitat de tractament dels residus líquids. Aquesta segona actuació també ve finançada per l’Agència Catalana de Residus. Costa uns 200 mil euros, i porta lligada una última actuació: l’aprofitament del biogàs que es genera per la fermentació de materials orgànics. Aquest últim projecte ha rebut 35.000 euros procedents dels ajuts PIMA Residus de l’Estat. Els treballs consistiran en la instal·lació d’una caldera que escalfarà els lixiviats abans del seu tractament. Això permetrà augmentar la capacitat de tractar els lixiviats, sobretot durant els mesos d’hivern. El consorci SIGMA preveu que les dues actuacions de millora del sistema de tractament de lixiviats acabaran entre el juny i el juliol d’aquest any, per tal de poder-les aplicar quan tornin a baixar les temperatures.

 

Notícies relacionades:
– Part dels ajuts estatals del pla PIMA Residus aconseguits per la Generalitat es destinaran al condicionament de l’abocador de Beuda
– Les obres per allargar la vida a l’abocador de Beuda s’iniciaran al mes d’abril

Deixa un comentari