El Museu de la Garrotxa rep 13 obres del MNAC amb què esdevé un referent del paisatgisme català

El Museu de la Garrotxa acaba de rebre tretze obres d’art procedents de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya de Joaquim i Francesc Vayreda i altres referents del paisatgisme. Les peces ajudaran a la renovació que s’està portant a terme a les sales d’exposició permanent del Museu i que té la voluntat de reforçar els continguts centrats en la història artística de la ciutat i la seva escola d’art. Aquest dipòsit s’inscriu en la línea estratègica del Museu Nacional d’apostar decididament pels museus del territori, entenent la col·lecció com a nacional, tal com s’ha fet a Manresa, Sitges i properament es farà a altres centres.

El Museu de la Garrotxa custodiarà a partir d’ara obres d’artistes que ja formaven part de la seva col·lecció, com Joaquim Vayreda, Francesc Vayreda, Rafel Benet, Ramon Martí Alsina, Modest Urgell i Xavier Nogués, que estaran més ben representats i contextualitzats amb obres més significatives. Entre les noves obres rebudes, també n’hi ha d’artistes fins ara no presents. És el cas de Lluís Rigalt o Joaquim Sunyer. Amb aquest dipòsit, el Museu de la Garrotxa esdevé un dels referents obligats per a l’estudi de la temàtica paisatgística catalana.

El nou dipòsit està relacionat amb el projecte de renovació de les sales d’exposició permanent del Museu de la Garrotxa ,que té l’objectiu d’actualitzar el discurs museològic i aprofundir en l’anàlisi d’alguns aspectes que en l’actual queden poc desenvolupats. Els canvis tindran la història artística de la ciutat i la seva escola d’art com a eix vertebrador, el qual es desenvoluparà en cinc àmbits principals: El tèxtil i l’Escola de Dibuix d’Olot; L’Escola d’Olot, Joaquim i Marian Vayreda i Josep Berga i Boix; El Modernisme, El Noucentisme, i Escola Superior del Paisatge i postguerra. La renovació completa s’ha de fer realitat durant el segon semestre d’aquest any, però des d’aquest mateix dilluns, l’obra L’estiu de Joaquim Vayreda (1877) ja es pot contemplar a les sales del Museu de la Garrotxa. A partir del dia 20 de gener, també es podran veure algunes obres de Francesc Vayreda i de Xavier Nogués. La cessió s’ha fet en el marc de les accions impulsades per la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, que està impulsant una nova política de dipòsits a fi que, amb les seves col·leccions, es pugui enfortir la personalitat i els relats específics dels museus integrants d’aquesta xarxa i ajudar a fer-los més visibles.

x