Un estudi analitza la diversitat lingüística de la Garrotxa i detecta que 4 de cada 5 joves consideren ‘més normal’ parlar als estrangers en castellà

El penjabi, el xinès mandarí, l’àrab, el romanès i el soninké són les cinc llengües estrangeres més parlades a Olot. En concret les parlen, totes elles, més de 600 persones. Aquesta és una de les dades que s’han extret d’un estudi realitzat entre el 2014 i el 2015 pel Consorci de Normalització Lingüística. Aquest estudi també ha detectat que un 80% dels joves considera “més natural” parlar en castellà als estrangers. Arran d’aquest estudi avui s’ha inaugurat una exposició a Olot que busca motivar a les persones estrangeres a aprendre català i conscienciar als catalanoparlants de la importància de no canviar d’idioma quan parlen amb estrangers.

Aquest és el mapa de llengües d’Olot. Si agafem les dades del padró d’aquest mateix gener del 2016, a Olot hi ha persones de 70 nacionalitats i es parlen 58 llengües diferents. D’aquestes, n’hi ha cinc que compten amb un nombre important de parlants, entre les 600 i les mil persones, que són el penjabi, el xinès mandarí, l’àrab, el romanès i la llengua africana soninké. Amb aquestes dades, extretes del padró, el Consorci per la Normalització Lingüística ha elaborat aquest mapa. Amb ell, durant el primer trimestre d’aquest curs, han realitzat sessions de diversitat lingüística als alumnes de 5é i 6é de primària i als de 3er i 4er d’ESO. En aquests alumnes més grans, se’ls va preguntar amb quin idioma consideraven “més normal” parlar-li a una persona estrangera i 4 de cada 5 van respondre que en castellà.

L’análisi, que s’ha estat fent entre el 2014 i el 2015 i també ha comptat amb una gimcana de les parelles lingüístiques de la ciutat, ha observat un altre fenomen: a Olot hi ha estrangers que fa més de 10 anys que hi viuen i no parlen català. Amb l’objectiu de revertir aquests dos fets, l’estudi culmina amb una exposició fotogràfica titulada “Parlem-nos” que s’ha inaugurat avui a Can Trincheria. L’exposició es pot visitar fins al 5 de febrer. Simultàniament, una altra mostra itinerant amb les mateixes fotografies en format lona es podrà visitar a tots els pobles garrotxins on es realitza el voluntariat per la llengua.