Localitzen a Besalú el que podrien ser els murs de l’antiga església de Sant Pere

A Besalú han localitzat els murs del que podria ser l’església anterior a l’actual monestir de Sant Pere. La troballa s’ha fet mitjançant la tècnica del georadar, que també ha permès detectar una gran ossera i una dotzena de vasos funeraris a sota la nau del monestir. Amb aquesta mateixa tècnica, el georadar, l’ajuntament del municipi està intentant localitzar l’antic cementiri jueu.

Aquest és l’actual monestir de Sant Pere de Besalú, que data del segle XII. Però aquest podria no haver estat el primer edifici religiós que es va construir en aquesta localització de la vila comtal. Un treball amb georadar ha premés localitzar les restes arqueològiques del que podria ser l’església que va precedir l’actual monestir.

Amb el georadar s’han localitzat  uns murs que podrien correspondre a aquesta església original. Durant l’escaneig del subsòl, també s’ha descobert una gran ossera al centre de la nau de l’actual monestir on fins a inicis del segle 19 s’hi podrien haver enterrat els monjos del monestir. El georadar també ha detectat una dotzena de vasos funeraris.

Els treballs amb georadar s’han fet en el marc de la recerca de l’antic cementiri jueu de Besalú, que s’intenta localitzar a la zona de Campanyà. Aquests tereballs arqueològis es fan a través d’un conveni anual de l’Ajuntament de Besalú i la Diputació de Girona per dur a terme accions de caràcter arqueològic i permeten completar i verificar amb proves arqueològiques el relat històric de Besalú. Un cop analitzades les imatges obtingudes amb els treballs d’aquests dies, l’Ajuntament de Besalú farà públiques les conclusions definitives que s’hagin pogut extreure.