Unió de Pagesos exigeix mesures urgents a les administracions per recuperar preus del sector porcí

Unió de Pagesos espera que la baixada de preus que ha patit el sector porcí al 2015 equilibri el mercat i eviti que les integradores creixin més. I és que després de dos anys amb beneficis, al 2015 s’ha registrat el valor més baix dels últims 5 anys a Mercolleida i el porc s’ha pagat de mitjana a un 11 per cent menys que al 2014. Des de l’octubre la situació s’ha accentuat i els ramaders cobren el quilo de porc a 5 cèntims per sota del preu de cost. El 2016 es preveu incert i per això, el sindicat agrari reclama mesures per part de l’administració que permetin regular els abusos que denuncien per part de les distribuïdores, així com la reobertura del mercat rus. També demanen que s’apliqui el decret que no permet incrementar la cabana porcina en zones d’alta densitat productiva.


Els beneficis que el sector porcí va obtenir al 2013 i al 2014, han impulsat un creixement de la cabana d’un 6 per cent a les comarques de Lleida. Segons Unió de Pagesos, els crèdits bancaris també han ajudat a un sector que registra baixa morositat. Però al 2015, hi ha hagut un canvi de tendència i els preus han baixat de mitjana un 11 per cent.

L’any passat es va registrar el valor més baix en els últims 5 del quilo de porc. Els ramaders han cobrat 5 cèntims per sota del que els costa produir un quilo de carn i la situació s’ha agreujat en els últims 4 mesos, perquè ara calculen que els productors perden 20 euros per animal portat a l’escorxador. Per això demanen a l’administració que actuï per evitar els abusos que denuncien per part de la gran distribució.

Però en qualsevol cas, esperen que la situació actual ajudi a equilibrar un mercat que ha crescut en oferta sense tenir suficient demanda. La demanda creixeria, segons el sindicat, si s’aconseguís reobrir el mercat rus. I per això demanen a la Unió Europea que negociï per aixecar el veto. Pel que fa a la Generalitat, també reclamen que s’aprovi el decret preparat des de fa 5 anys i que prohibeix el creixement de les granges en zones d’alta densitat porcina.

Unió de Pagesos també valora positivament les ajudes per emmagatzemar carn a càmeres, però considera que només ajorna el problema, perquè l’excés de producció també es produirà quan es posin a la venda aquests excedents. Tot plegat, planteja per al sindicat un any amb perspectives incertes per al sector.

Deixa un comentari