Besalú homenatja les víctimes de l’Holocaust amb una lectura de textos sobre aquest episodi històric i una encesa d’espelmes

Cada 27 de gener es commemora el Dia Oficial de la Memòria de l’Holocaust i de la Prevenció dels Crims contra la Humanitat. És per això que avui, el dissabte més proper a aquest dia, a Besalú s’ha fet un acte en homenatge a les seves víctimes, amb una lectura de textos i una encesa d’espelmes als banys jueus.

La plaça de la sinagoga de Besalú i els seus banys jueus, just al costat del riu Fluvià i del pont medieval, han estat l’escenari que el municipi ha escollit per homenatjar les víctimes de l’holocaust. S’han fet lectures de textos sobre aquest episodi històric catastròfic i als banys jueus s’han encès espelmes en record de les seves víctimes, sobretot jueus. Lluís Guinó, l’alcalde de Besalú, recorda però que els col·lectius afectats per aquest genocidi van ser molts altres i que cal fer-ne pedagogia.

Si bé el Dia Oficial de la Memòria de l’Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat va ser el passat dia 27 de gener, Besalú, com a poble petit, ha preferit homenatjar les víctimes aquest dissabte. També s’ha inaugurat una exposició sobre l’holocaust a la capella de Sant Julià, organitzada per l’Embaixada d’Activistes per la Pau, una entitat que treballa a dinou països del món, fent pedagogia i educant perquè mai més no s’oblidin ni es repeteixin actes semblants. Així s’han pogut congregar una trentena de persones que han recordat l’holocaust i les seves víctimes.

x