Els treballs de recerca dels estudiants garrotxins Sílvia Nogareda i Bisnu Masó excedeixen l’àmbit dels reconeixements locals

En breu, el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, el Pehoc, obrirà una nova convicatòria dels dos premis de treballs de recerca que organitza: el Premi Jordi Pujiula per a treballs en àmbits científic i tecnològic i el Premi Salvador Reixach, en àmbits Humanístic i Social. És per aquest motiu que des d’OLOT TELEVISIÓ hem visitat a dos dels guanyadors de la passada edició. Bisnu Masó va ser el guanyador del Premi Pujiula 2015 per al millor treball de recerca en l’àmbit tecnològic. Aquest jove de Sant Privat d’en Bas va documentar tot el projecte de la Xarxa Espavilada de Calor d’Olot.

En el despatx del seu mas de Sant Privat d’en Bas, Bisnu Masó ens mostra la part pràctica del seu treball de recerca. Va fer una pàgina web i una pantalla per controntar aquesta web on s’informa de tot el projecte de la xarxa espavilada de calor d’Olot. Una feina que li va merèixer el premi Jordi Pujiula en l’àmbit tecnològic. Actualment en Bisnu estudia el primer curs del grau Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica a l’Escola Industrial de Barcelona. En tot aquest àmbit, és en el que vol enfocar la seva carrera professional.

Sobretot en l’àmbit de les energies renovables, la ciutat d’Olot es pionera. I després de del seu treball de recerca sobre Xarxa Espavilada de Calor, i havent-hi llocs com l’Espai Zero a Olot, pensa que la comarca seria un bon lloc per quedar-se i iniciar-se a nivell professional. De moment, però, Bisnu Masó es centra en acabar els seus estudis tenint present l’aprenentatge que ha fet amb el seu treball de recerca i el futur professional que vol.

Per la seva banda, el treball de recerca de l’ex alumna de l’Institut Montsacopa Sílvia Nogareda, ‘Rialles històriques’, sobre el periodisme gràfic dels anys de la Restauració, ha guanyat enguany un dels premis Salvador Reixach. Ho ha fet després de rebre el Premi Argó de treballs de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, en l’àmbit d’humanitats.

SÍLVIA NOGAREDA

A l’hora de plantejar la temàtica del seu treball de recerca, l’estudiant olotina Sílvia Nogareda va voler indagar en el tractament que el periodisme gràfic de la Restauració va donar a alguns dels fets històrics més rellevants de la història recent de Catalunya. Ho va fer a través de sis revistes satíriques catalanes, les antimonàrquiques i catalanistes La Campana de Gràcia i l’Esquella i la Torratxa, el Cu-cut, la revista de la Lliga Regionalista, antimilitarista, o el Be Negre, favorable a la República. Nogareda també va estudiar la revista madrilenya Gedeón, a més d’una publicació francesa i una altra alemanya. L’alumna olotina volia demostrar que el periodisme, i particularment el periodisme gràfic, no ha canviat massa en els últims 100 anys. El que sí ha canviat és la força de la imatge del periodisme gràfic. Fa 100 anys, les vinyetes valien més que mil paraules en una societat amb escassos recursos. El treball va suposar tot un aprenentatge per a una alumna que llavors cursava primer de Batxillerat.

Per tot això, Sílvia Nogareda va rebre els premis Salvador Reixach i l’Argó de la Universitat Autònoma de Barcelona en l’àmbit d’humanitats. El primer premi Argó atorgava la matrícula del primer any a la Universitat Autònoma de Barcelona. La Sílvia, tot i així, va decidir-se per la Universitat Pompeu Fabra, on ha començat la carrera de Dret. La Sílvia assegura que a la carrera ja ha tingut ocasió d’aplicar el que va aprendre fent el treball de recerca.

 

Notícies relacionades:
– Adrià Bassols i Bisnu Masó guanyen els premis Jordi Pujiula a millors treballs de recerca de batxillerat científics i tecnològics
– Pau Font, Laura Grabolosa i Sílvia Nogareda guanyen els premis Salvador Reixach als treballs de recerca del batxillerat