A Sant Joan les Fonts han trobat deformacions geològiques inèdites a la Garrotxa

Aquest matí s’han presentat a Sant Joan les Fonts unes formacions geològiques inèdites a la Garrotxa: els blísters. Localitzats a les colades de lava del Boscarró i el Molí Fondo, aquests elements són petites deformacions en túnels de lava. Aquests blísters es troben en una de les tres colades de lava de Sant Joan, i es van originar fa uns 150.000 anys.


Els blísters són formacions geològiques originades en determinats tipus de colades de lava. Quan aquestes colades formen tubs per on circula la lava, i la pressió és excessiva, es generen uns petits túmuls. Aquestes deformacions, els blísters, eren inèdits fins ara a la Garrotxa. Són únics a tota la Península Ibèrica i, dins l’estat espanyol només se’n poden trobar a Sant Joan les Fonts i a les Canàries.

Per conèixer tot això, la conservació i recuperació d’indrets com la zona de les colades de lava del Boscarró i el Molí Fondo, és molt rellevant. Així, es permet posar a la vista elements com aquests, que s’han pogut estudiar millor i se n’ha pogut conèixer el seu origen i formació.

Sant Joan les Fonts va recuperar la zona de les colades de lava ja fa 5 anys, amb l’objectiu que fos visitable. Aquesta troballa incrementa l’atractiu geològic de la zona, però també la fa més interessant turísticament. Així el consistori santjoanenc pretén seguir potenciant les tres colades de lava com un punt d’atracció turística alternatiu, però igual de rellevant geològicament que les grederes del volcà Croscat.