La Vall de Bianya permetrà visites als molins fariners durant la Fira del Farro

Avui el municipi de la Vall de Bianya, a la Garrotxa, celebra una fira centrada en recordar un producte molt típic de la zona, el farro. Per parlar-ne tirarem una colla d’anys enrere per descobrir com s’ho feien antigament per moldre el blat de moro. Els companys d’OLOT TELEVISIÓ ens acompanyen a visitar els molins fariners de Bianya.

Aquest cap de setmana la Vall de Bianya celebra la fira del farro per homenatjar al que durant segles va ser una font de sosteniment important per la població bianyenca. Per conèixer aquest producte recuperat visitarem dos molins fariners. En Carles Nogareda és el propietari d’aquests edificis que conserva a la perfecció. No van ser grans molins perquè les rieres que passen per la Vall de Bianya no són gaire cabaloses però en canvi responien a les necessitats que tenien les famílies aquella època. Els molins de Farró, la Bosa, el Colomer, la Mola, Pladevenia, d’en Solà, del Puig, de les Planes són testimonis d’una època. Les tècniques actuals han deixat enrere aquests molins que demostren com es treballava fa un grapat d’anys.
En Carles ens acompanya a veure’n un altre, el de Molí Nou. A diferència de l’altre, aquest es troba a l’interior de la casa de pagès, que és més habitual. Caldrà fer una mica de força per moure la pedra, que pesa prop de mil quilos, per veure el funcionament del molí.
Durant la fira del farro d’aquest cap de setmana els visitants poden entrar a veure aquests molins i degustar el farro, que és el gran protagonista. Galetes i magdalenes de farro, cervesa elaborada amb blat de moro o caramels de farro.