Les Aules de Formació Agropecuària defensen implementar les cooperatives i trobar acords entre productors i indústries per millorar la situació del sector lleter

L’Aula Permanent de Formació Agropecuària analitzava avui les perspectives del sector lleter, que passa una etapa dura arran de la retirada de les quotes làcties de la Unió Europea. Per a millorar la situació, el professor d’economia agrària Francisco Sineiro, ha defensat acords entre els productors i les indústries del sector, i demana noves mesures de regulació a l’administració.


El sector lleter del país passa per una situació difícil arran de la supressió de les quotes làcties de la Unió Europea, que posava topalls a la producció dels ramaders. L’eliminació de la quota ha comportat marges de beneficis més petits als productors, i algunes explotacions veuen insostenible la seva activitat. Avui s’ha analitzat la situació a l’Aula Permanent de Formació Agropecuària Josep Xifra, on més d’un centenar de ramaders i alumnes han assistit a la jornada tècnica de debat del sector lacti. Una de les ponències anava a càrrec de Francisco Sineiro, professor d’Economia Agrària de la Universitat de Santiago de Compostela, que defensa noves mesures de regulació entre ramaders i indústries i mecanismes de suport per part de l’administració davant l’evolució variable del preu de mercat de la llet.

Segons Sineiro, Espanya no ha fet els deures en el sector, perquè a diferència d’altres països de la Unió Europea com Irlanda o Holanda no hi ha hagut ajudes a projectes industrials capaços de produir llet tractada, com els que deriven en iogurts, llet en pols o formatges. Aquests projectes podrien ajudar a estabilitzar els beneficis d’un sector que s’assembla cada vegada més al sector porcí.

Sineiro també demana la implementació de les cooperatives perquè els ramaders recuperin el control de la seva producció, amb industries controlades per ells mateixos. Actualment, a la Garrotxa hi ha una quarantena de granges lleteres que veuen amenaçat el seu model de negoci.

 

Notícies relacionades:
– Més de dues-centes persones assisteixen aquest dijous a la 26a edició de les Aules Permanents de Formació Agropecuària Josep Xifra