Els Mossos detenen tres persones per falsificar i distribuir obres d’art i escorcollen la galeria 4 Cantons d’Olot

Avui s’ha conegut que els Mossos d’Esquadra van detenir, entre els dies 18 i 19 de gener, tres persones per falsificar i distribuir obres d’art del prestigiós pintor català Joan Josep Tharrats. Els investigadors han fet entrades i escorcolls en domicilis i locals de Barcelona, Sant Feliu de Guíxols i Olot, on hi han trobat 111 obres falses i 26 pendents de valoració. Els detinguts són un falsificador vinculat a la família del pintor, un marxant i un galerista.


Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Patrimoni Històric han detingut tres homes com a presumptes autors dels delictes d’estafa contra la propietat intel·lectual, falsificació i pertinença a grup criminal. A finals de 2014 els Mossos d’Esquadra van rebre una denúncia que alertava de la venda d’obres d’art falses atribuïdes a l’artista de reconegut prestigi nacional i internacional Joan Josep Tharrats vinculat a un important moviment d’avantguarda que cultivava principalment l’abstracció. Com a conseqüència de les falsificacions, el preu de les obres del pintor es va devaluar, ja que hi havia un excés de quadres. Les obres falsificades es corresponen amb l’última etapa de vida del pintor, molt menys prolífica, motiu pel qual el volum d’obres creades era desproporcionat en relació amb el que estava a la venda.

Arran de la investigació que va iniciar la Unitat Central de Patrimoni Històric, es comissar quadres, fet que va permetre que es peritessin les obres i detectar les que eren falses. Aquestes obres tenien com a nexe comú un conegut galerista i un marxant d’art de Barcelona. Així mateix, es va relacionar el marxant amb una persona vinculada al nucli familiar del pintor, que tenia coneixements universitaris de belles arts.

Les posteriors indagacions van permetre constatar que aquest familiar era l’autor de les obres falses i que, a més a més, certificava obres autèntiques malgrat que no estava legitimat per fer-ho. També certificava obres falses com si fossin autèntiques. El paper del marxant dins de la trama era la intermediació entre el falsificador i el galerista, a banda de controlar i monopolitzar la seva producció.

Els agents tenen constatat que el galeria havia venut, de forma directa i a través d’altres intermediaris, una gran quantitat d’obres d’aquest artista des de feia vuit anys. Amb tota la informació recopilada, el passat 20 de gener es va fer una entrada i escorcoll en el domicili del falsificador i el van arrestar. Els agents van aconseguir recuperar més obres d’art amb la signatura de l’autor, fotografies i fotocòpies a color amb la mateixa signatura. A més, també van intervenir pigments, mostres de pintures, retalls emprats per confeccionar collages i material, estris i instruments utilitzats per elaborar les falsificacions decomissades.

Paral·lelament, els investigadors van fer entrades i escorcolls en domicilis i locals de Barcelona, Sant Feliu de Guíxols i Olot, entre elles la galeria Quatre Cantons de la capital garrotxina. En els escorcolls  van trobar 111 obres falses i 26 pendents de valoració. El marxant i el galerista implicats van ser detinguts. Fins a dia d’avui, s’han comissat un total de 260 obres. Agents de la Divisió de Policia Científica estan duent a terme el corresponent estudi pericial per determinar-ne la composició i autenticitat. Després de declarar en seu judicial, els tres detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs. La investigació segueix en curs i no es descarten noves detencions.