La situació del Castell de Santa Pau s’explica en profunditat a la 7mana Girona

El castell de la vila de Santa Pau es troba en una delicada situació. L’immoble és privat, i el passat mes d’octubre va sortir a la venda per 1.4 milions d’euros. El seu deteriorament i la inseguretat de a quines mans pugui anar a parar preocupen al municipi, que no en pot assumir la compra i està intentant que el castell esdevingui un edifici, encara que privat, amb un servei públic i que beneficii el municipi.

A mitjans del segle XIII, el Castell dels barons de Santa Pau era el recinte on vivien els senyors de la vila, que a partir d’aquest edifici es va anar formant com a poble vestint la seva antiga muralla. És tal la importància d’aquest emblemàtic edifici, que al voltant seu hi ha anat creixent un nucli urbà que en l’actualitat conserva el seu encant medieval i que guarda un petit trosset d’història a cadascun dels seus carrerons.

Però els temps, com la vida, canvien amb el pas dels anys, i el que abans era un pilar fonamental ara està caient en l’oblit i en la indiferència. No pas pel municipi de Santa Pau, pels seus vilatans i pel seu ajuntament, sinó perquè es tracta d’un immoble privat que ha quedat abandonat i es troba en mal estat. Necessita una reforma urgent. Durant molts anys el consistori tenia un conveni amb els titulars de l’edifici, però aquest ja ha prescrit i a més, des de fa uns mesos, la propietat l’ha posat a la venda per 1.4 milions d’euros. El futur del castell, doncs, està en mans privades i no se sap com poden avançar els aconteixements. El que per ara és clar és que l’immoble no passarà a mans públiques, ja que l’ajuntament no es pot permetre una despesa així, i ni la Generalitat ni l’estat es volen fer càrrec d’una eventual subvenció, ja que tenen entre mans altres renovacions com la del castell de Sant Pere de Rodes, que es consideren més prioritàries. El que té l’Ajuntament de Santa Pau són ganes d’actuar-hi, però el que li falta són recursos per a una reforma impossible d’assumir.