L’Ajuntament de Tortellà decidirà amb els veïns el procediment per restituir la pedrera dels Comuns

Davant l’acabament del termini per exigir responsabilitats a l’empresa encarregada de l’extracció de la pedrera dels Comuns, per incompliment del programa, l’Ajuntament de Tortellà ha decidit tramitar l’expedient sancionador. Paral·lelament, el consistori ha rebut una proposta de conveni per part de l’empresa per cobrir la pedrera sense sancions. L’equip de govern municipal ha decidit convocar reunions amb els veïns per decidir què fer amb la pedrera dels Comuns. La propera reunió té lloc aquest vespre.

Anys enrere, l’anterior govern municipal de Tortellà va considerar que Cycosa, l’empresa encarregada de l’extracció a la pedrera dels Comuns, estava incomplint el programa, ja que no restituïa l’espai on s’extreia el material, i s’estava extraient per sobre de l’acordat. A això s’afegia el fet que les cases del veïnat de Dalt de Tortellà havien patit esquerdes a causa de les detonacions. L’Ajuntament va decidir desnonar l’empresa i retirar les màquines. Des de llavors, Cycosa ha presentat contenciosos contra el consistori, però els ha perdut. El proper mes de març concloïa el termini per aplicar les sancions pertinents, i l’actual equip de govern ha decidit presentar l’expedient sancionador a l’empresa.
Cycosa, per la seva banda, ha tornat a presentar a l’ajuntament la proposta de conveni que ja va presentar al 2013, però amb algunes modificacions. L’empresa proposa pagar una compensació al municipi i restaurar la pedrera a partir d’un monodipòsit, a partir del qual, una empresa podria abocar en el forat de la pedrera runa d’obra, per tornar-lo a omplir i cobrir-ho després de vegetació. La variació respecte de la proposta del 2013 seria que Cycosa continuaria vinculada a la pedrera encarregant-se de la seva restitució. Permetria a una segona empresa abocar-hi la runa, pagaria 100 mil euros per l’ocupació del terreny i el cànon pertinent per construir el monodipòsit i la restitució. Si no fos possible la restitució a partir d’un monodiòsit, Cycosa hauria de cobrir i restituir la pedrera igualment amb un altre mètode. L’equip de govern considera que aquesta decisió no la pot prendre unilateralment, i l’ha de decidir juntament amb els veïns.

Dilluns al vespre, l’Ajuntament de Tortellà va reunir-se amb els veïns del veïnat de Dalt per infomar-los de la situació. Aquest vespre informarà a la resta de veïns que ho vulguin en una segona reunió. L’equip de govern planteja crear una taula de seguiment conjuntament amb l’oposició i els veïns del Veïnat de Dalt. La voluntat és que el seguiment d’aquest procés conclogui amb la celebració d’una consulta popular en què els veïns podran decidir si restituir la pedrera amb un conveni amb l’empresa o a través d’una sanció.