El programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon ha permès diagnosticar 4 càncers i 65 adenomes a la Garrotxa

Fa a un any que es va posar en marxa el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte  a la Garrotxa i el Ripollès i ja hi ha participat més de 5.000 persones, de les quals 3.557 eren de la comarca. Amb aquestes proves s’han detectat 9 càncers, 4 d’ells de la Garrotxa.

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte es va posar en marxa al dia 19 de gener del 2015. Distribuït per regions, es va inicia a la Garrotxa i el Ripollès, on en aquest temps ja hi ha participat 5.263 persones, de les quals 3.557 són de la Garrotxa i 1.706 del Ripollès.

El mètode de cribratge es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta i es realitza a través de les farmàcies. Un cop es reben les cartes que conviden a participar al programa, la persona s’ha de dirigir a una farmàcia amb la carta i demanar el kit per dipositar la mostra de femta. Després aquesta mateixa mostra s’entrega també a la farmàcia. Per la farmàcia Sans d’Olot, el programa ha tingut molt bona resposta i són diversos els ciutadans que han anat a buscar els kits.

En total s’han enviat més d’11.800 cartes convidant a la població d’entre 50 i 69 anys d’aquestes comarques a realitzar-se la prova, cosa que suposa prop del 45% de les persones que han rebut la invitació, se l’han fet.  De totes les proves realitzades, en 350 casos el resultat ha donat positiu en la detecció de sang en femta. En aquests casos les persones són cridades a realitzar una colonoscòpia amb la que s’ha pogut confirmar el càncer en 9 pacients, 5 del Ripollès i 4 de la Garrotxa. La colonoscòpia també ha permès detectar adenomes de mig i alt risc de desenvolupar càncer a 94 persones a les que s’ha pogut sotmetre a tractaments preventius per evitar futurs càncers.

En aquest any el programa ja s’ha fet a les àrees basiques de salut de la Vall d’en Bas, Sant Joan les Fonts i Besalú a la Garrotxa. I s’ha iniciat a Olot, on finalitzarà al novembre d’aquest any, i també a Sant Joan les Abadesses.

 

Notícies relacionades:
– El Rotary Club Olot-la Garrotxa entrega un taló de 55.000 euros per seguir la campanya de detecció precoç del càncer de còlon a la comarca
– La participació al programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a la Garrotxa és de gairebé el 57%
– El Rotary Club Olot Garrotxa recapta 45.000 euros en un sopar benèfic pel programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte
– Envien les primeres invitacions a la Garrotxa per participar al programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte