L’Olotx2 2016 ha suposat un impacte econòmic de més de 434.000 euros, 13 per cada euro invertit

El pressupost de l’Ajuntament d’Olot per a la celebració de l’Olotx2 del 2016 ha estat de 34.000 euros. L’esdeveniment, però, ha deixat 434.000 euros a la ciutat, gairebé 13 vegades més de l’invertit. La dada s’ha obtingut a partir d’un estudi molt més complex que el de les passades edicions i que ha donat, per tant, un resultat molt més acurat. L’Ajuntament vol repetir l’experiència amb altres esdeveniments sobre els que es fa una gran inversió, per conèixer quin n’és el retorn econòmic.

L’Olotx2 ha suposat un impacte econòmic de 434 mil euros, o el que és el mateix: De cada euro públic invertit, l’esdeveniment n’ha retornat 13 a la ciutat. Cada persona s’ha gastat de mitjana uns 30 euros al dia. Són algunes de les dades recollides per l’estudi encarregat a una empresa especialitzada, amb experiència en d’altres esdeveniments organitzats a Girona i Figueres, que ha ofert a l’Ajuntament un anàlisi molt més detallat del que l’Olotx2 representa per a la ciutat. L’estudi no s’ha conformat només amb les dades d’ocupació i d’àpats servits, sinó que també ha elaborat una enquesta formulada a unes 400 persones, i ha analitzat altres paràmetres, com comptadors que s’han instal·lat en diferents punts de la ciutat, les visites web que han realitzat els visitants, i fins i tot l’aparició de l’esdeveniment als mitjans de comunicació.

L’estudi realitzat aquest any no permet comparar els resultats amb els obtinguts l’any passat perquè la metodologia emprada ha estat molt més complexa. Les dades obtingudes són superiors a l’any passat, si bé la pluja ha afectat les perspectives d’ocupació. Després de les anul·lacions, els allotjaments d’Olot han registrat un 67,8% d’ocupació. En total s’han reservat 887 estades, amb un impacte econòmic de 32.000 euros. La pluja no va afectar, en canvi, l’ocupació als restaurants. Aquest any s’han servit 9.300 àpats, més que l’any passat, però és que l’oferta era més àmplia. Algun establiment va arribar a servir més de 800 àpats. L’impacte total ha estat de 271.300 euros als restaurants.

És la primera vegada que Olot recull un impacte econòmic tan precís sobre un esdeveniment. L’Ajuntament vol aplicar l’anàlisi a d’altres actes que se celebren al llarg de l’any. Actualment està estudiant quins podrien ser, però a hores d’ara ja es pot dir que molt probablement s’analitzaran esdeveniments com la Fira Orígens, les Festes del Tura o el Sismògraf.

L’estudi realitzat enguany ha permès saber que el 70% de les persones que ja havien viscut l’Olotx2 han repetit l’experiència. Prop de 14.000 persones han participat almenys en un dels actes programats. Un 44% han vingut de fora de la comarca, principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona i de les comarques de Girona. Aquí la pluja també s’ha fet notar. L’any passat els visitants de fora de la Garrotxa va representar el 60% dels participants. 250 persones van visitar els museus de la ciutat, que amb motiu de l’Olotx2 oferien jornades de portes obertes. El concert Lax’n’Xics va reunir 500 assistents. 14.200 persones s’han informat de l’esdeveniment a través de la pàgina web de l’Olotx2. Una altra bona dada ha estat el cost de l’estudi. Aquest any era una primera presa de contacte, per la qual cosa l’equip només ha presentat costos per l’enquesta realitzada. Aquesta no ha arribat als mil euros, un cost ben amortitzat si tenim en compte les dades que ha desvetllat.

 

Notícies relacionades:
-La quarta edició de l’Olotx2 atreu visitants a la capital garrotxina tot i el mal temps
– La Garrotxa es prepara per l’Olotx2 amb una ocupació que ratlla el 100% a la ciutat
– Canvi d’ubicació dels concerts del Fil Musical de El Mini i l’Olotx2

Deixa un comentari