La despesa municipal dels ajuntaments de la Garrotxa ha baixat un 9,18% en cinc anys

La despesa municipal dels ajuntament de la Garrotxa ha baixat un 9,18% en cinc anys. La baixada és molt menys acusada que al total de la demarcació, on la despesa municipal ha baixat un 28% des del 2010. Els consistoris garrotxins fan esforços per arribar als nivells del 2010, i avisen que malgrat la baixa de la despesa, han mantingut els serveis als ciutadans.

El Govierto, l’instrument d’informació transparent sobre les administracions públiques del Govern espanyol, ha publicat l’evolució de la despesa municipal dels ajuntaments de l’Estat des del 2010. Les dades permeten veure com la crisi econòmica s’ha fet notar en els comptes de l’administració local. En el cas de la Garrotxa, en els últims cinc anys els ajuntaments han rebaixat la despesa municipal en un 9,18 de mitjana. En els últims exercicis, els consistoris han fet esforços per tornar als nivells del 2010. És el cas de l’Ajuntament d’Olot, que va tancar el 2015 amb 32 milions d’euros de despesa municipal, gairebé un 5% més que el 2014, però encara per sota del 2010, quan la despesa va ser de gairebé 33 milions i mig. El 2015 l’Ajuntament d’Olot va gastar 946 euros per habitant, mentre que el 2010 va gastar-ne gairebé mil. L’alcalde d’Olot avisa que les dades publicades pel Govierto són molt generals i es deixen d’analitzar algunes circumstàncies, com la despesa social que es destina al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. L’actual govern municipal d’Olot, després de reduir el deute heretat de 28 milions d’euros, podrà començar a fer inversions importants al municipi. Exemples en són els processos oberts per reformar el Firal o per construir instal·lacions esportives de futbol base.

 

La despesa municipal de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca depèn de l’activitat de les empreses del polígon de Politger. El 2014, la implantació de Tavil va suposar una important injecció d’ingressos per a l’Ajuntament. L’actual govern, de Convergència, va donar el relleu a Esquerra en les passades eleccions municipals. Considera que la despesa municipal s’havia portat bé des de l’anterior govern, però vol aprofundir en la recerca de subvencions d’administracions supramunicipals, que suposen una inversió neta.

 

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca no té pràcticament deute, tot el contrari que Castellfollit de la Roca. El projecte del nou edifici consistorial i els processos judicials que n’han derivat han contribuït a eixamplar el deute. Actualment l’Ajuntament té un deute viu de del 150%, gairebé un milió i mig d’euros. Això condiciona les possibilitats d’inversió del consistori. Malgrat les diferents casuístiques, els ajuntaments estan fent esforços per fer remuntar la despesa municipal, per tal d’arribar als nivells del 2010.