Cal Monjo, la casa d’Antoni Badia Margarit a Sant Privat d’en Bas, protagonitza la 7mana Girona

La 7mana Girona oferirà un reportatge sobre la casa de Cal Monjo, a Sant Privat d’En Bas. Propietat abans del lingüista Antoni Badia i Margarit, ara ha passat a l’ajuntament, que disposa d’un llegat que forma part de la història de Catalunya.

Sant Privat d’en Bas, compta amb bellíssim un nucli urbà, molt petit però molt acollidor, presidit per una plaça amb forma d’amfiteatre on l’edifici principal és la casa de Cal Monjo. Aquesta joia arquitectònica històrica va tenir com a últim inquilí i propietari al Doctor Antoni Badia i Margarit, eminent lingüista i filòleg català que ens va deixar el 2014 a l’edat de 94 anys.

Cal Monjo és ara propietat de l’Ajuntament de la Vall d’En Bas, perquè Badia i Margarit així ho va voler. És, doncs, el llegat material d’una persona que va deixar empremta al poble de Sant Privat. La casa que presideix la plaça de Sant Privat d’En Bas és un llegat únic per al poble. Conservada a la perfecció tal i com la va deixar Badia i Margarit, es tracta d’una joia que cal preservar.

A Cal Monjo, hi ha transcorregut una petita part de la història de la llengua catalana i del mateix país. Reunions, conferències i trobades clandestines amb un amfitrió, Antoni Badia i Margarit, que ha deixat ja per sempre el seu llegat a la comarca de la Garrotxa.