L’expert Francis Ghilès parla sobre la dicotomia entre islamisme i modernitat a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

La sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa es va omplir el divendres al vespre per escoltar l’expert en el Magreb, Francis Ghilès. El francès va parlar del possible xoc entre cultures, i de la situació actual entre Occident i les minories radicals de l’Islam, que provenen de la interpretació wahabbista de la religió que es fa a la península aràbiga.


L’expert en el Magreb ,Francis Ghilès, va oferir divendres al vespre una conferència sobre islamisme i modernitat a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Ghilès és membre del CIDOB, un think tank barceloní dedicat a les relacions internacionals.

En una sala plena a vessar, davant d’una seixantena d’assistents, Ghilès va contextualitzar l’actualitat més recent en relació a l’islamisme radical i el wahabbisme i a un possible xoc de cultures.  Aquest radicalisme sorgeix especialment d’una Aràbia Saudita, finançada pels mateixos països d’Occident, com Estats Units, França o Espanya. Per entendre la situació actual, l’expert apuntava també a la poca comprensió entre països veïns, com són Espanya, el Marroc, Algèria o Tunísia.

L’expert no va dubtar tampoc en acusar el llenguatge bèl·lic i discriminatori que utilitzen polítics de gran rellevància d’àmbit mundial, que acaben perjudicant les relacions i exaltant la població.  I és que en realitat, el desconeixement de l’islam a Europa és molt elevat, i el terrorisme i els radicalismes no s’hi poden incloure.

Davant aquesta situació tan complexa entre els dos grans blocs Ghilès va apostar clarament per l’educació i la comprensió entre els membres de totes dues cultures, per poder-les entendre i no tenir por l’una de l’altra.

 

Notícies relacionades:
– Divendres l’Arxiu Comarcal acollirà la conferència de Francis Ghilès, expert en seguretat i tendències energètiques i financeres d’Europa i la Mediterrània Occidental