El Puigsacalm va ser una peça clau en els mesuraments per establir el sistema mètric decimal actual

La Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya, la Societat d’Educació Matemàtica de la comunitat Valenciana i la Societat Balear de Matemàtiques volen donar embranzida a un projecte pensat per trencar fronteres. Aquest és un dels resultats de la trobada que les entitats van fer fa dues setmanes a la Vall d’en Bas. El projecte per trencar fronteres es basa en un dels fets científics que agermana els països catalans: el meridià de París, que creua des de Perpinya fins a Alacant, passant per les illes Balears. De fet, la trobada va tenir lloc a la Vall d’en Bas i es va centrar en el Puigsacalm, que va tenir un paper clau fa més de 200 anys quan es va mesurar part del meridià per definir sistema mètric decimal actual. Per fer-ho un grup d’experts va mesurar els angles entre els cims en diversos terrenys, entre ells el Puigsacalm. En la trobada estava previst col·locar una placa commemorativa a la font de la Martingala de Vidrà, a tocar del meridià de París, però el mal temps no ho va permetre, motiu pel qual les entitats tenen pensat tornar a la Vall d’en Bas i col·locar-la més endavant.


Notícies relacionades:
– La trobada de matemàtics ha reunit 40 mestres i professors de matemàtiques de les societats de parla catalana a la Vall d’en Bas