Es compleix un any de la tragèdia aèria de Germanwings

Es compleix un any de la tragèdia de l’avió de Germanwings on van morir 150 persones, 9 d’elles, de les comarques de Girona i tres dones olotines, Ariadna Falguera, Mireia Serrat i Anna Surribas. L’acte d’homenatge públic es va fer aquest dimecres, durant la vigília de l’aniversari. Aquest dijous, bona part dels familiars de les víctimes s’han reunit als peus dels Alps francesos, a la localitat de Le Vernet, en un acte íntim i privat.


El 24 de març del 2015, poc més tard de les 11 del matí, la no arribada de l’airbus A320 de Germanwings a l’aeroport de Dusseldorf va fer saltar els temors, que es van confirmar quan es va conèixer la notícia. A les 10 i 41 minuts, l’avió va estavellar-se als alps francesos. Hi viatjaven 150 persones. 50 eren de l’Estat espanyol, la majoria catalans, i entre ells, 9 gironins. Molts d’ells viatjaven a Dusseldorf per participar a la fira de tecnologia alimentària Anuga Food Tec. De seguida es va procedir a buscar la caixa negra i es va obrir la investigació. Les indagacions van començar a apuntar a Andreas Lubitz, copilot de l’avió, el seu passat i el seu perfil psicològic. Cada dia que passava, es feia més evident que el copilot, que patia depressió severa, havia dirigit l’avió als Alps intencionadament aprofitant que el pilot havia marxat de la cabina per anar al lavabo, després de blocar la porta per impedir l’entrada de cap membre de la tripulació. Així ho va confirmar la setmana passada l’informe final de l’Oficina d’Investigacions i Anàlisis per a la Seguretat de l’Aviació Civil a França, després de concloure la investigació que ha portat a terme durant el darrer any. En tot aquest temps, els familiars de les víctimes han reclamat els “canvis legals necessaris” per garantir la seguretat ciutadana als transports. Ho van tornar a demanar ahir, durant l’acte d’homenatge que es va celebrar a la terminal 2 de l’aeroport del Prat, on van assistir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Aquest dijous no s’han dut a terme homenatges públics, tot i que aquest dimecres, en els homenatges per les víctimes dels atemptats de Bèlgica que es van fer a molts ajuntaments catalans, també hi va haver paraules de record per les víctimes de la tragèdia de Germanwings.

Aquest matí, 600 familiars de les víctimes han assistit en un acte d’homenatge privat i íntim que s’ha fet a la localitat francesa de Vernet, als peus de les muntanyes on va tenir lloc la tragèdia aèria. A la cerimònia s’ha sentit “El cant dels ocells” i a les 10.41, l’hora exacta de l’impacte, s’ha fet un minut de silenci. També s’ha fet una ofrena floral i s’ha descobert una placa commemorativa al cementiri.

 

Notícies relacionades:
– Carles Puigdemont i Mariano Rajoy presideixen l’acte homenatge a les víctimes de Germanwings la vigília del primer aniversari de la tragèdia
– Els familiars de les víctimes del vol de Germanwings sinistrat demanen els “canvis legals necessaris” per garantir la seguretat ciutadana
– La fiscalia autoritza l’entrega a les famílies de les restes de les víctimes del vol de Germanwings