El ball del Xai Be s’ha ampliat amb tres noves coreografies en la seva desena edició

L’Esbart d’Olot ha tornat a dansar, aquest dissabte, el ball del Xai Be, una dansa tradicional olotina originària de temps molt remots. Els bastoners i els grallers d’Olot han acompanyat amb una cercavila prèvia, que ha animat la gent abans del plat fort del dia.

La Plaça Major d’Olot ha acollit la desena edició del ball del Xai Be. L’Esbart d’Olot va recuperar fa anys aquesta antiga dansa tot i l’escassa informació que s’ha anat conservant al llarg del temps. El ball es contextualitza en la processó de Setmana Santa, on els pastors baixaven de la muntanya a Olot per celebrar la Pasqua sacrificant un xai. Durant la processó, els pastors feien acrobàcies amb l’objectiu d’aconseguir aliments o diners per poder menjar.

El ball del Xai Be d’aquest any ha vingut precedit d’una cercavila a càrrec dels bastoners i grallers d’Olot. El recorregut ha anat des de Sant Esteve fins a la Plaça Major, on esperaven els pastors. La novetat d’enguany han estat tres noves coreografies que han permès augmentar el nombre de balladors. La música del ball tradicional ha estat, com sempre, la peça original del segle XV, mentre que les noves melodies les ha escrit la jove olotina, Agnès Algueró. L’Esbart, busca reproduir el ball de la manera més fidel a l’original possible.

El ball del Xai Be és una dansa originària del Segle XV és pròpia de la Garrotxa, no es balla enlloc més. Això fa d’aquest ball un patrimoni únic i especial per la ciutat d’Olot.