L’escola Finestres de Mieres fa un balanç positiu de l’aplicació de la jornada intensiva als seus horaris

Avui comença la preinscripció d’alumnes a l’educació obligatòria, així com als ensenyaments professionals de música i dansa pel proper curs. Dins la llista d’opcions, el departament d’Ensenyament iniciarà una prova pilot a divuit centres catalans que implementaran la jornada intensiva al seu horari. L’escola Finestres de Mieres és un d’aquests centres, malgrat que ja porti cinc anys desenvolupant aquest sistema, que segons el centre dóna bons resultats.


L’escola de Mieres funciona com qualsevol dels centres educatius de la Garrotxa. Però el seu horari és diferent: des de fa cinc anys, els alumnes fan una jornada intensiva a l’escola. El municipi compta amb moltes cases disseminades, i per a la gran majoria de pares els era una molèstia haver de fer quatre vegades el trajecte per portar els nens al centre; la pròpia AMIPA és qui va pressionar per canviar l’horari dels estudiants.

L’actual horari que segueixen els alumnes arrenca a les 9 del matí, quan comencen les classes. Hi han dues aturades curtes, per menjar i esbargir-se, i a les dues s’acaba la jornada, malgrat que existeix la possibilitat de quedar-se durant l’hora de dinar fins a dos quarts de quatre, quan comencen les activitats extraescolars.

Mieres va poder fer el canvi per les condicions de la seva escola: rural, allunyada de pobles més grans, i amb alumnes que procedien de cases molt allunyades del nucli urbà. Això també els comportava que els alumnes no tenien temps per participar en altres activitats fora de l’horari escolar. Amb la jornada intensiva molts pares han pogut adaptar-se millor als horaris dels fills i en general es mostren satisfets de l’experiència, i els resulttas acadèmics s’han mantingut respecte l’anterior etapa.

Mieres forma part dels divuit centres educatius catalans que aplicaran la jornada intensiva el proper curs escolar segons la prova pilot de la Generalitat; una situació que es repeteix en una altra escola rural de l’Alta Garrotxa, la de Lliurona, situada al terme d’Albanyà.

 

Notícies relacionades:
– Les escoles Lliurona de Beuda i Finestres de Mieres formaran part del Pla Pilot d’horari intensiu d’Ensenyament