El Comitè Executiu de l’ACM celebrat a Olot aprova una moció contra l’acord de retorn de refugiats de la UE i Turquia

L’Associació Catalana de Municipis va celebrar ahir a Olot l’últim Comitè Executiu a petició de l’Ajuntament de la ciutat. En aquest Comitè executiu hi han participat 30 alcaldes de tot Catalunya. S’ha parlat de temes locals però també de país, com la posició dels ens locals i comarcals en referència a la política de refugiats de la Unió Europea, o la resposta dels ajuntaments a les investigacions de l’Audiència Nacional.


L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa va acollir ahir a la tarda l’últim comitè executiu de l’Associació Catalana de Municipis. El comitè va aprovar una moció contra l’acord entre la Unió Europea i Turquia per enviar a aquest país els refugiats sirians que han arribat a Europa. La moció rebutja l’acord per no respectar el Dret internacional i no respectar els drets humans. El text reclama el bloqueig d’aquest acord per part del Govern en funcions i que s’assumeixin les quotes de refugiats que li pertoca. La moció també demana que es desplegui el Pla de Protecció Internacional a Catalunya per garantir una arribada de qualitat, i reivindica el paper dels municipis per treballar a favor de l’acollida, conjuntament amb entitats i organismes. El document aprovat també s’ha fet arribar a tots els ajuntaments adherits perquè, si ho consideren oportú, puguin aprovar-lo als seus respectius plens municipals.

Ahir, els alcaldes també van debatre la posició que els ajuntaments han de tenir davant les investigacions de l’Audiència Nacional a les mocions que han aprovat en suport a la resolució de desconnexió del Parlament de Catalunya. L’associació creu que els ajuntaments no s’han d’oposar a donar documentació, i demana a l’Estat que deixi de judicialitzar la política.

El comitè executiu d’ahir també va aprovar la incorporació de tres nous ajuntaments a l’Associació Catalana de Municipis. En l’actualitat, l’ACM representa, a més, 41 consells comarcals, quatre diputacions, 3 consorcis i 4 mancominitats. En el Comitè Executiu celebrat a Olot també s’ha acordat ampliar l’oferta de diplomatures impulsades conjuntament amb les universitats destinades a càrrecs electes locals i treballadors dels ajuntaments. També es va parlar de la Central de Compres del món local, un sistema pioner que ofereix un catàleg de béns, serveis i subministraments als responsables de compres i contractació dels ens locals. Actualment hi ha 843 ens locals que es beneficien de la Central de Compres. A nivell energètic, la utilització de la central suposa un benefici mediambiental equivalent a no utilitzar 200.000 cotxes durant un any. En el Comitè Executiu d’Olot es va convocar el proper Comitè Executiu, que se celebrarà a Reus.