El periodista Sergi Vicente analitza el paper de la Xina com a centre d’un nou eix de poder mundial en el cicle de conferències del PEHOC

Aquest divendres al vespre, en el marc del cicle de xerrades del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, el periodista Sergi Vicente va parlar sobre la Xina, Corea i el Pacífic. Els eixos de poder mundials s’han desplaçat, i Vicente, fins fa poc corresponsal de TV3 a la Xina, va explicar a bastament aquest procés.

Ja fa temps que es parla de la Xina com una nova potència mundial, i en els darrers anys, el protagonisme d’aquest país asiàtic ha augmentat dràsticament gràcies a diversos factors. Per analitzar-los, el periodista Sergi Vicente, fins fa poc corresponsal a la Xina per TV3, va ser el ponent de la xerrada mensual del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i comarca. Vicente va evidenciar que els eixos de poder mundials s’han desplaçat, i que tant Europa com els Estats Units, fins ara les potències dominants, s’hi hauran d’adaptar.

Aquesta unitat Europea, i de cada bloc, però, no s’haurà d’entendre com una enemistat, sinó com una rivalitat sana, que permeti la coexistència de les potències noves i les velles. Per això, el primer que cal assumir és el desplaçament dels eixos d’influència, des de l’Atlàntic cap al Pacífic. La propera xerrada del PEHOC, la penúltima del cicle d’aquest curs, serà el 13 de maig, quan Antoni Traveria parlarà de l’Amèrica del Sud, centrant-se en el Brasil i els nous estats emergents.