21 veïns del centre d’Olot han hagut de ser reallotjats per l’esfondrament de la teulada d’un edifici en ruïnes

A primera hora de la tarda d’aquest diumenge, part de la teulada d’un edifici en ruïnes ubicat entre els carrers Lliberada Ferrarons i Boneire va ensorrar-se per causes que s’estan investigant. L’incident no va provocar ferits, si bé va obligar a desallotjar en un primer moment 32 veïns residents a edificis propers i acordonar l’accés de dues illes per precaució. Fins la zona van desplaçar-se quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat, a més de policia municipal, ambulàncies del SEM i l’arquitecte municipal, que va personar-se en el lloc dels fets.

L’edifici en ruïnes era de propietat privada i havia de començar a ser enderrocat en breu. L’Ajuntament d’Olot ha demanat que s’acceleri l’enderroc i assegurament de l’edifici per tal que l’incident no comporti un col·lapse estructural que enderroqui l’edifici i pugui causar danys als pisos confrontants o propers. De les 32 persones desallotjades en un primer moment per motius de seguretat, 11 van poder tornar ahir a casa seva. Les 21 restants han hagut de passar la nit fora de casa. Algunes ho han fet en residències de familiars, tot i que la majoria han estat reallotjades per l’Ajuntament.

És possible que alguns veïns puguin tornar a casa en els propers dies. D’altres no podran tornar fins que acabi l’enderroc de l’edifici afectat, cosa que pot tardar dies o setmanes, segons ha explicat aquest migdia l’alcalde, Josep Maria Corominas. El batlle d’Olot també ha declarat que la zona romandrà acordonada el temps que faci falta, per tal de garantir la seguretat dels veïns.

Aquest diumenge, a 3/4 i cinc de 4 de la tarda, un veí alertava als Bombers de la Generalitat. Part de la teulada d’un edifici en ruïnes situat entre els carrers Bonaire i Lliberada Ferrarons d’Olot s’havia ensorrat. Quatre dotacions dels bombers van desplaçar-se ràpidament fins al lloc dels fets. L’esfondrament de part de la coberta no va provocar cap ferit, si bé existia el risc que l’inicent disminuís la resistència de l’estructura. L’arquitecte municipal desplaçat al lloc dels fets va analitzar l’estat de l’edifici i va determinar que corria el risc de col·lapse, amb el conseqüent esfondrament total. Altres fonts consultades per OLOT TELEVISIÓ que havien vist l’interior de l’edifici, explicaven que la façana de l’edifici té una esquerda que, amb determinades condicions de pluja o vent, podria provocar la seva caiguda. Els bombers van decidir desallotjar els veïns dels edificis propers, concretament, el número 7 del carrer Bonaire, el 8, 9 i 10 del Lliberada Ferrarons, i el 10 i 12 del carrer Alta Maduixa. També es van acordonar els carrers corresponents a les illes considerades en risc, per motius de seguretat. El procés d’enderrocament de l’edifici havia de començar aquesta mateixa setmana. Ahir, l’alcalde d’Olot demanava que s’acceleri el procés.

Dels 34 veïns evacuats inicialment, 21 han passat la nit fora de casa. Si bé alguns han preferit reallotjar-se en residències de familiars, la majoria han estat reallotjats per l’Ajuntament en hotels i pensions de la ciutat. Durant la nit, agents de la Policia Municipal han controlat que ningú accedeixi a la zona acordonada i considerada de risc. Arran dels fets, alguns veïns s’han queixat, mitjançant les xarxes socials, de “l’abandonament” que es pot veure en diversos edificis del centre d’Olot i han assegurat que no és la primera vegada que s’hi ensorren parts d’algunes construccions en mal estat.

Totes les fotos de l’esfondrament

foto 2
Imatge cedida per Anna Villegas
foto 1
Imatge cedida per Anna Villegas
foto 3
Imatge cedida per Anna Villegas
MALETES EDIFICI
Els veïns han pogut tornar a casa a recollir el més essencial
PLANTA EDIFICI
L’enderrocament de l’edifici estava previst per la setmana que ve
edifici 1
Bombers, cossos de seguretat i arquitecte tècnic han comprovat l’estat de l’edifici en ruïnes
teulada
Part visible de la teulada esfondrada
TERRA EDIFICI
Restes del que ha caigut a terra de l’esfondrament, al carrer Lliberada Ferrerons
x