Javier Cercas, Mia Couto i Quico Pi de la Serra tanquen l’edició de la consolidació del MOT

Aquest dissabte s’ha acabat la tercera edició del Festival MOT de literatura. Ha estat també l’edició de la consolidació del MOT. Els col·loquis del dia, que van comptar amb la presència de Mia Couto i Javier Cercas entre altres, van permetre cloure un festival que s’està consolidant i que aconsegueix fer arribar la literatura a tothom, cada any d’una forma més clara.

La xerrada entre Maria Barbal i Javier Cercas era la penúltima de la tercera edició del MOT. Parlaven sobre ‘Escriure impostors’ i concretament, sobre el personatge d’Enric Marco, que havia representat les víctimes espanyoles del nazisme, presidint l’Amical de Mathausen, però havia mentit: no havia estat mai deportat a un camp de concentració. Marco va aparèixer a la Carbonera i va començar a escridassar a Cercas. Seguidament va marxar, malgrat l’oferiment de l’organització del MOT perquè es quedés a debatre. Va ser una mostra perfecta del risc de fer ficció amb persones reals i vives: l’aparició de Marco va intensificar les reflexions, que van aprofundir en la literatura sobre personatges reals.

L’altre plat fort del vespre va ser la presència del candidat a premi Nobel Mia Couto, que va parlar amb Jordi Nopca sobre ‘Escriure la bèstia humana’, i els instints més profunds de l’ésser humà. El festival va acabar amb la presentació de l’hagiografia ‘Jo no hi era’ sobre Quico Pi de la Serra, que va ser a Olot. Així es va tancar una edició del MOT que es va consolidant. Amb la tercera edició del festival tancat, tocarà fer balanç i començar a preparar la quarta, amb l’ambició de continuar-se superant i d’acostar la literatura i els llibres a tothom, i en especial, als gironins i als olotins.

 

Notícies relacionades:
– Juan José Millás, Monika Zgustová i David Foenkinos han estat els protagonistes del MOT d’aquest divendres
– Comença la tercera edició del Festival MOT de literatura a la Carbonera en la seva setmana a Olot
– Aquest dijous comença a Girona el Festival MOT de literatura