Veïns i entitats del Nucli Antic d’Olot s’organitzen en grups de treball per proposar solucions a l’estat del barri

L’esfondrament de part de la teulada entre els carrers Bonaire i Lliberata Ferrarons no ha estat l’únic de les últimes setmanes al Nucli Antic d’Olot. Tot i que el problema ve de lluny, els últims episodis han aixecat les suspicàcies dels veïns, que ho veuen amb preocupació i pensen possibles propostes que des del seu punt de vista s’haurien d’implementar en el cor de la ciutat. Alguns veïns, a iniciativa pròpia, han decidit posar-se a treballar i organitzar diverses reunions a nivell ciutadà sobre l’estat del Nucli Antic, amb el Centre els Catòlics com a seu de les trobades. Al reportatge no hi escoltaran cap regidor del govern local perquè han declinat fer declaracions.

La primera reunió va tenir lloc el passat divendres 8 d’abril, dies abans de l’esfondrament parcial de l’edifici que va ocasionar el desallotjament de 21 veïns del Nucli Antic. La segona reunió va tenir lloc divendres dia 15. Les convocatòries han arribat a tenir l’assistència d’una trentena de persones i han comptat amb la participació activa d’entitats estretament vinculades al Barri Vell, com l’Associació de Veïns i Propietaris del Nucli Antic o l’Associació de Comerciants d’Olot. D’aquestes reunions n’han sortit tres grups de treball, el d’habitatge, que va reunir-se ahir, a més del grup de comerç que es reuneix avui a les 3 de la tarda, i el de via pública, que ho fa també avui a les 5. Les reunions són obertes a tothom. L’objectiu de les trobades és fer un anàlisi des del punt de la situació del barri vell i generar propostes ciutadanes en pro de la seva revitalització. Els veïns i representants associatius implicats consideren cabdal la implicació ciutadana a l’hora de trobar una solució per al Nucli Antic.

Les solucions no són fàcils de trobar. Es requereix d’inversió pública però a la vegada es necessita que els propietaris inverteixin en millorar cadascun dels seus edificis. Un exemple de rehabilitació i millora d’edificis, que és el que es reclama i es necessita des del Nucli Antic, el trobem al carrer del Carme, amb el reformat edifici de Morera. Planta baixa amb comerç i bon estat general de la façana, amb habitatges a les plantes superiors. Això, però, va ser possible gràcies a una inversió privada. Casos i exemples a banda, l’estat del Nucli Antic preocupa els seus veïns. Caldrà posar-hi fil a l’agulla per trobar solucions que passen per la inversió però també per les idees i per la implicació de tots els actors.

 

Notícies relacionades:
– Preveuen que els treballs d’enderroc de l’edifici que ha obligat a desallotjar a 21 veïns acabin a finals de la setmana que ve
– Els veïns desallotjats dels pisos propers a l’edifici afectat del Nucli Antic d’Olot ja han pogut tornar a casa per recollir algunes pertinences
– 21 veïns del centre d’Olot han hagut de ser reallotjats per l’esfondrament de la teulada d’un edifici en ruïnes

x