Els ramaders accepten la vacunació contra la llengua blava si la Generalitat es responsabilitza dels danys que pugui causar

Els ramaders catalans han acceptat vacunar contra la malaltia de la llengua blava a la població ovina i bovina. Cedeixen a canvi que el Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca es responsabilitzi dels hipotètics danys causats per la seva aplicació. JARC, ASAJA, la FECOC i l’associació de Ramaders del Pallars, que representen prop del 90% del sector a Catalunya, han signat una proposta on demanen també que s’allargui el període per vacunar, que acaba el pròxim 30 d’abril. D’altra banda, han denunciat coaccions i amenaces per part de les oficines comarcals del Departament d’Agricultura, amb la intenció de que els ramaders cedeixin a la vacunació.


Tot i rebutjar la vacunació contra la llengua blava, representant de JARC, ASAJA, l’Associació de Ramaders del Pallars i la FECOC, han decidit acceptar vacunar el seu ramat. Això sí, sempre i quan el departament d’Agricultura indemnitzi tots els danys produïts arran de l’aplicació de la vacuna, i que s’allargui el període d’aplicació per adaptar-se a les condicions del bestiar.

I és que la vacuna contra la llengua blava és agressiva i debilita als animals, amb risc de provocar-los la mort. Segons expliquen, des del 2008 fins ara a Catalunya s’ha passat de 600.000 caps de bestiar oví als 324.000 actuals, una reducció de gairebé el 50%. A més, la vacuna, diuen, significa un cost afegit de 40 cèntims per ovella. Batalla ha denunciat també que els ramaders han rebut coaccions i pressions per part del departament d’agricultura perquè apliquin la vacuna. DECLA Demanen una resposta ràpida per part del departament i expliquen que faran el que calgui per defensar el seu patrimoni. En cas que no s’accepti la proposta, no descarten mobilitzacions i estan disposats inclús a la insubmissió.