El Bisbat aparta cautelarment el mossèn denunciat per abusar d’un nena a Puigpardines fa 27 anys

El Bisbat de Girona ha decidit apartar cautelarment de tota activitat pastoral el mossèn denunciat per abusar sexualment d’una nena de 10 anys durant unes colònies a Puigpardines el 1989. Tant l’afectada com el denunciat són del Baix Empordà. El mossèn està actualment jubilat però feia de suport a parròquies del Gironès i el Baix Empordà.

Quan van passar els fets la presumpta afectada tenia 10 anys, i el mossèn 54. Segons ha relatat la dona als Mossos d’Esquadra, aquell dia va posar-se malalta i es va haver de quedar al llit. La resta de companys del grup van marxar amb els monitors i a la casa de Puigpardines només hi van quedar la cuinera i el mossèn. Va ser aleshores quan el rector va pujar a l’estança on hi havia la nena, en va abusar i la va amenaçar.

Ara, 27 anys després d’aquells fets, la dona ha denunciat el cas als Mossos d’Esquadra. El Bisbat ha emès un comunicat on informa que ha apartat cautelarment el mossèn denunciat de tota activitat pastoral “davant la gravetat de les acusacions” i a l’espera que s’aclareixi el cas. Segons el Bisbat, el mossèn es troba actualment en situació de jubilació i no té cap responsabilitat parroquial ni diocesana. Tot i això el rector tenia l’encàrrec de fer algunes celebracions puntuals de suport a les parròquies de Celrà, Flaçà, Sant Joan de Mollet, al Gironès, i a Sant Llorenç de les Arenes, a la comarca del Baix Empordà.
La denunciant ha assegurat que fa dues setmanes va anar a parlar amb el mossèn, que actualment té 81 anys, i va gravar la conversa. Primer, assegura, el capellà li va dir que no recordava res, però a mesura que anaven parlant, va acabar reconeixent els abusos, li va demanar perdó i li va dir a la denunciant que oblidés el cas. El Bisbat ha obert una investigació interna. A nivell judicial els fets estiguin prescrits. Tot i així, el Bisbat ha decidit actuar en conseqüència, si es demostra que els abusos van tenir lloc.

La denúncia policial recull que la família de la nena, després que tornés de colònies, va prendre les decisions de portar la menor al psicòleg, denunciar els fets al Bisbat de Girona i demanar a l’escola que la seva filla deixés de fer l’assignatura de religió, que impartia el mateix mossèn. El Bisbat de Girona apunta, però, que no li consta cap denúncia referent a l’abús d’una menor d’edat l’any 1989 per part del capellà acusat. El Bisbat de Girona “condemna rotundament” aquest tipus de fets i, d’acord amb la nota dels bisbes catalans del passat 18 de febrer, expressa el seu suport a les víctimes, així com el compromís de tolerància zero davant dels casos d’abusos a menors.