La Federació d’Entitats Taurines de Catalunya adverteix l’alcalde d’Olot que emprendrà accions judicials si continua endavant amb la consulta

La Federació d’Entitats Taurines de Catalunya ha enviat un burofax a l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, advertint-lo que es reserva el dret d’emprendre acciopns judicials, administratives i fins i tot penals, contra l’Ajuntament i la seva persona, si segueix endavant amb la consulta sobre el Correbou. La informació la recull Va de Braus, la pàgina web sobre toros en català. A hores d’ara, l’Ajuntament d’Olot encara no ha rebut oficialment la missiva.

La Federació d’Entitats Taurines de Catalunya considera que la consulta popular prevista per l’Ajuntament d’Olot per preguntar als ciutadans si volen deixar de celebrar el Correbou o continuar celebrant-lo, té un evident caràcter il·legal i inconstitucional. Al burofax que ha enviat a l’alcalde, la Federació catalana li recorda l’existència de la Llei 18/2013 de 12 de novembre, en la qual es declara a la Tauromàquia com a Patrimoni Cultural de tots els pobles d’Espanya”. La llei va sorgir arran de la Iniciativa Legislativa Popular promoguda per la mateixa Federació catalana, que va presentar més de 600.000 firmes al Congrés de Diputats, 160.000 d’elles recollides a Catalunya. La federació incideix en el fet que la paraula Tauromàquia “engloba totes les festes o espectacles taurins, en els quals s’inclouen, no només les curses de braus, sinó també un nombrós conjunt de tradicions i festivitats populars vinculats al món del toro”.

La Federació afegeix que també és d’obligat compliment la Llei 34/2010 de 1 d’octubre de regulació de les festes tradicionals amb bous, aprovada pel Parlament de Catalunya, que recull Olot com a “localitat protegida per la seva tradició taurina”, així com també l’article 46 de la Constitució espanyola, que obliga els poders públics a garantir, conservar y promoure l’enriquiment del patrimoni històric, cultural y artístic dels pobles d’Espanya.

Per totes aquestes raons, la missiva adverteix a l’alcalde, Josep Maria Corominas, que de seguir endavant amb la consulta, la Federació catalana, presidida per Paco March, “es reserva el dret d’actuar judicialment, tant administrativament com penalment, contra l’Ajuntament i la seva persona”. La Federació entén que el consistori olotí pretén encobrir, mitjançant la participació ciutadana, un procés que constitueix un autèntic referèndum encaminat a agredir a la Tauromàquia”. Recorda al consistori que ja en el seu moment va atemptar contra la Tauromàquia “prohibint les tradicionals festivitats taurines que es realitzaven amb motiu de la Mare de Déu del Tura a la plaça de braus, que data del 1859, essent la més antiga de Catalunya. La Federació considera que l’Ajuntament vol ara novament “atemptar contra les seves pròpies tradicions, prohibint el Correbou, que té una antiguitat de gairebé 400 anys a la ciutat.

 

Notícies relacionades:
– La Fundació Fauna amb el suport d’altres entitats presenta una moció a l’Ajuntament d’Olot perquè els regidors es posicionin sobre el Correbou
– Els promotors de la campanya a favor del Correbou d’Olot consideren confusa la pregunta plantejada per l’Ajuntament
– L’Ajuntament Olot fa públiques les preguntes de les consultes sobre el futur del correbou i la necessitat de la variant d’Olot

x