El col·lectiu de celíacs reconeix que s’ha avançat molt en l’última dècada però encara demana ajudes per al sector

Es calcula que a Catalunya hi ha al voltant de 80 mil persones celíaques de les quals només l’1% estan diagnosticades. Els expliquem aquesta xifra perquè diumenge se celebra el Dia Internacional del Celíac. El col·lectiu reconeix que durant la última dècada s’ha avançat molt en el diagnòstic i la socialització de la malaltia però encara queda camí per fer.

La Laura és celíaca des de fa 14 anys. Recorda uns inicis complicats per poder torbar aliments aptes per ella. Des de llavors la situació li ha canviat molt perquè al principi li era molt complicat trobat productes que estiguessin etiquetats sense gluten. En aquell moment la única sortida era comprat en botigues especialitzades en diatètica.

Des del 2009 tots els aliments que porten traces de gluten s’han d’etiquetar i, per tant, això els ofereix un ventall més ampli de productes. La cadena de supermercats Mercadona, en concret, es va comprometre amb el col·lectiu celíac ja l’any 2000, després de detectar la demanada dels clients que pateixen aquesta malaltia. D’aquesta manera Mercadona ha aconseguit que el 55% de les empreses que fabriquen per la cadena de supermercats, ja ho facin amb productes sense gluten i amb uns controls de qualitat. Tot i reconèixer que els últims anys s’ha avançat molt, les persones que no poden ingerir gluten consideren que queda camí per fer en àmbits concrets.
Notícies relacionades:
– Els experts en salut detecten cada cop més casos de celiaquia