Cycosa va extreure de la pedrera dels Comuns de Tortellà 500.000 metres cúbics de més respecte el pactat amb l’Ajuntament

L’Ajuntament de Tortellà calcula que Cycosa va extreure un 1.300.000 metres cúbics de pedra de la pedrera dels, 500.000 més del que s’havia pactat. Això és el que determina un estudi encarregat pel consistori i que també avalua el cost de la restauració de de l’espai.

Quan l’Ajuntament de Tortellà, juntament amb els veïns del municipi, van decidir rebutjar la proposta de Cycosa restaurar la pedrera dels Comuns amb un monodipòsit d’obra, el consistori va decidir encarregar un estudi per demostrar la sobreexplotació de l’espai. Amb el primer esborrany d’aquest estudi se’n extreu que l’empresa va excavar per sota de la quota dels 400 metres i que va sobrepassar el perímetre de seguretat, limitacions que s’havien pactat amb l’ajuntament. El pacte amb l’ajuntament també limitava l’extracció a 50.000 m3 per any. Ara es calcula que Cycosa va extreure uns 1.300.000m3 de pedra, 500.000 més del pactat.
Les conclusions de l’estudi encara no estan redactades, però en base en aquest, el consistori continuarà endavant amb l’expedient sancionador a Cycosa, on li reclama danys i perjudicis per la sobreexplotació d’aquest espai protegit i també que assumeixi el cost de la restauració i que estimen que serà d’uns 250 mil euros. La restauració, tal com explica Rafel Domínguez, alcalde de Torntellà, s’hauria de tornar a fer el projecte, adaptant la fisonomia que l’espai té actualment, ja que restaurar al complet la pedrera per deixar-la tal com estava abans de l’excavació creuen que és inviable.
El consistori ja estudia l’ús que es pot donar a la pedrera dels Comuns un cop s’hagi restaurat. Abans, la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial haurà de determinar amb quin material es pot fer la restauració, tenint en compte que es troba dins l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa.

 

Notícies relacionades:
– Tortellà rebutja la proposta de l’empresa Cycosa per restaurar la pedrera dels Comuns amb un monodipòsit d’obra
– L’Ajuntament de Tortellà decidirà amb els veïns el procediment per restituir la pedrera dels Comuns